Es va equivocar eBay comprant Skype?

Compartir

La multinacional de les subhastes ha venut un 65% de la companyia de comunicacions que tan espectacularment va adquirir ara fa quatre anys, admetent que es va equivocar en la seva compra. Però ha estat realment així?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Al setembre del 2005, eBay -companyia coneguda pel lloc web de subhastes homònim- sorprenia al món amb l’adquisició de Skype, una prometedora companyia de comunicacions la cara més visible de la qual era i és el client de VoIP per a ordinadors amb Windows, Mac OS X o GNU/Linux, per uns 2.600 milions de dòlars. Llavors, eBay augurava (i la majoria dels analistes beneïen la visió) que en el futur el seu servei permetria licitar per veu, integrant d’aquesta manera ambdós serveis. Quatre anys després, les licitacions per eBay segueixen el sistema “clàssic”, i Skype no s’ha integrat en la gamma de productes de la multinacional nord-americana.

Del 2005 ençà, la cotització borsària d’eBay ha seguit una tònica suaument descendent fins a estiu de l’any passat quan, i colpejada per la crisi, el seu valor va patir una brusca davallada. En retenir Skype com un valor a l’alça, eBay va calcular que la seva venda podria contribuir d’alguna manera a fer repuntar el valor de la companyia. I així fou.

A la primavera van començar els rumors i informacions sobre una oferta pública d’accions de Skype. eBay confirmava que estava interessada en desvincular-se total o parcialment de l’operador de comunicacions, i la borsa reaccionava de seguida. No era per a menys: Skype era i és un caramel molt dolç. Amb més de 400 milions d’usuaris registrats que continuen creixent, i una marca molt ben valorada i posicionada a la Xarxa de xarxes, el seu atractiu rau en què encara no ha estat explotada al màxim i malgrat tot té beneficis.

Amb la venda de la majoria de les participacions (un 65%) de Skype a un grup privat d’inversors, eBay s’embutxaca 1.900 milions de dòlars, per la qual cosa el valor total de l’operadora de comunicacions pot estimar-se en gairebé 3.000 milions de dòlars. A curt/mitjà termini és previsible que el Nasdaq reaccioni positivament davant del valor de l’operació.

Així que, en definitiva, el que es pot concloure és que la venda respon tant a criteris pecuniaris com d’estratègia de mercat, que eBay no es va equivocar en invertir en Skype, ja que han estat les circumstàncies (la crisi) les que han jugat en contra de la companyia, i que ha estat precisament la seva passada adquisició la que està actuant com a salvavides per reflotar la seva cotització borsària. Un altre tema és si alguna vegada eBay hagués pogut encaixar a Skype i els seus productes en la seva estratègia de mercat. Probablement no o molt forçadament, pel que hauria d’haver jugat amb dues potes, una en el negoci de les vendes i el B2C a través d’Internet, i una altra en el sector de les telecomunicacions. I ja se sap que amb dos pols diferenciats d’interès, sempre es tendeix a “mimar” més un que altre, el que acaba sent dolent per a ambdós.

Un cas ben diferenciat és el de Paypal, companyia especialitzada en pagaments online amb la que eBay treballava des dels seus inicis i que va acabar adquirint en el 2002. En aquest cas ambdós negocis han demostrat ser complementaris i encaixar perfectament, pel què s’ha format un tot en l’estratègia global de mercat d’eBay. I per a Skype? escapar de l’òrbita d’eBay significarà enlairar-se amb entitat pròpia i no limitada a buscar el seu encaix en un engranatge que funciona a un nivell diferent, amb recursos i la promesa d’un futur brillant.

En retenir eBay un 35% de la participació de Skype s’assegura els seus beneficis en el futur d’aquesta interessant companyia, renunciant als problemes derivats de, a més, haver-la de dirigir. Sense cap mena de dubte, doncs, una maniobra intel·ligent i beneficiosa per a ambdues empreses.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)