Es va inspirar Google en Microsoft per a crear Chrome OS?

Compartir

Chrome OSEl projecte Gazelle de la companyia de Redmond ja avançava al febrer les bases sobre les quals es dreça Chrome OS: el navegador web com a única funcionalitat d’un sistema que empra totes les seves aplicacions des d’Internet i amb una seguretat molt robusta.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Sembla paradigmàtic: la companyia que gaudeix de fama de ser la més innovadora actualment (amb el permís d’Apple) pot haver copiat a la seva més directa rival. El subjecte d’aquesta presumpta còpia no seria cap altre que Chrome OS, el nou sistema operatiu anunciat per Google a l’estiu i del qual recentment se n’ha publicat el seu codi font, encara en desenvolupament.

Chrome OS es basa en el navegador web homònim de la mateixa companyia, que constitueix la interfície d’usuari d’una plataforma el kernel de la qual està basat en Linux. El sistema, de fet, es resumeix en què a l’usuari se li proporciona un navegador que pot obrir moltes pestanyes per a carregar aplicacions en línia, no disposa de capacitat per a executar i gestionar aplicacions instal·lades en local.

Per darrere de la interfície, el que es troba és un sistema de seguretat molt complet, gairebé m’atreviria a qualificar-lo de “paranoic”, doncs revisa el codi del mateix sistema cada cop que arranca. De fet, la paranoia no és dolenta -i fins i tot és saludable- quan parlem de seguretat informàtica.

Però és que tots aquests postulats, un per un, els presenta un altre projecte diferent, aquest de Microsoft: Gazelle. Com Chrome OS es tracta d’un sistema operatiu-navegador web, que com a única interfície presenta aquest darrer, basant-se en aplicacions en línia com a únics programes executables. Al mateix temps, la seguretat per a la protecció de processos, evitar la injecció de codi i els estratagemes de cross-site scripting és màxima.

Gazelle fou donat a conèixer al món al febrer d’enguany mitjançant un white paper publicat per Microsoft, mentre que el primer anunci de Chrome OS data del juliol i l’alliberament del seu codi font es va produir fa pocs dies. Prou temps com per a plasmar una idea desenvolupada per un altre? Sense cap mena de dubte, i les semblances són massa grans, però Microsoft de moment no ha realitzat cap declaració al respecte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)