Escac a la classe pol

Compartir

Primer foren les celebritats i avui són polítics de renom les víctimes del vandalisme informàtic, especialment si estan en campanya electoral. Amb pocs dies de diferència han caigut la presidenta de l’Argentina, el primer ministre del Canadà i la candidata a vicepresidenta dels Estats Units.


Mercè Molist – A l’argentina, un vàndal anònim va manipular la clau fiscal de la presidenta, Cristina Kirchner, i va canviar la seva condició d’"autònoma" a "monotributista". L’Administració Federal d’Ingressos Públics ho ha denunciat a la justícia, assegurant que abans d’aquest hi ha hagut milers d’intents, els pics dels quals han coincidit amb els períodes més polèmics del mandat de Kirchner. L’assalt es va produir, segons aquest organisme, "sense forçar els sistemes".

Al Canadà, on estan en campanya electoral, assaltants desconeguts van accedir al compte oficial de correu electrònic del primer ministre, Stephen Harper, i des d’allà van enviar dos comunicats a la premsa. En un d’ells podia llegir-s’hi: "El meu objectiu és fer del Canadà el 51 estat dels Estats Units i destruir el sistema de sanitat canadenca". I afegia: "Ho considerem tot amb la paraula ‘verd’ ofensiu, tret del totpoderós dòlar nord-americà".

Però la intrusió més mediàtica ha estat el segrest del compte personal de correu de Sarah Palin, candidata republicana a la vicepresidència dels Estats Units. L’assaltant va usar el servei de recuperació de contrasenyes de Yahoo!, que li va fer tres preguntes per confirmar la identitat del titular del compte: la seva data de naixement, adreça postal i on va conèixer al seu marit.

Les respostes eren públiques: estaven al Google i la Wikipedia. Yahoo! li va donar la contrasenya, va entrar en el compte, va publicar a Internet els missatges que va trobar i ho va explicar en un fòrum: "No hi havia res que pugui incriminar-la, només coses personals i fotos familiars". La blocosfera va apuntar a David Kernell, un estudiant de 20 anys, fill d’un polític demòcrata, com a responsable. L’FBI va registrar casa seva i la dels seus amics i els va portar a declarar davant d’un jutge que no ha trobat evidències per processar-los.

Palin usava en realitat dos comptes de Yahoo!, tot i que el seu partit l’havia advertit del perill de tractar qüestions d’estat amb ells: gov.sarah@yahoo.com, amb la qual es relacionava amb els mitjans, i gov.palin@yahoo.com, per a temes més privats. El compte "hackejat" fou el segon. Els missatges filtrats han perjudicat també a les persones que es comunicaven amb Palin, perquè les seves adreces s’han fet públiques.

Els experts coincideixen en què Sarah Palin no hauria d’haver fet servir mai un servei gratuït de correu per a temes importants i encara menys donar-lo a conèixer. Pel que fa a la pregunta de seguretat per recuperar la contrasenya de Yahoo!, el servei ofereix 9 tipus diferents de preguntes, essent la primera la que va escollir Palin. La pregunta s’hauria d’haver referit a alguna cosa que només ella sapigués.

Alguns han batejat això com a "una política de seguretat de Monty Python". També la pregunta de seguretat del compte de Paris Hilton, "hackejat" fa anys, era de pel·lícula: "¿Com es diu la teva mascota?", una dada més que pública. La solució definitiva a aquest risc per a les persones famoses i no tan famoses és, explica l’expert Gary Warner: "Mentir en els formularis i apuntar-se les respostes falses per recordar-les si el servei te les demana alguna vegada".

‘Hacker’ roba clave y cambia la categoría fiscal de la presidenta argentina

Varios ‘hackers’ acceden al correo electrónico del primer ministro de Canadá

Palin E-Mail Hacker Says It Was Easy

Sarah Palin email hack raises new security concerns

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina