Estats Units: el terreny en el qual es pot decidir sobre la neutralitat de la Xarxa a nivell planetari

Compartir

Les principals operadores nord-americanes, com AT&T, pressionen per a què s’elimini el concepte de neutralitat de la Xarxa, i així poder prioritzar el tràfic que a elles els interessi. La resolució a aquest conflicte podria afectar el funcionament d’Internet arreu del món.

Redacció – El principi de neutralitat en la Xarxa és aquell pel qual l’intermediari encarregat de facilitar el transport de la informació en una xarxa de banda ampla (per exemple, Internet) no prioritza el tràfic corresponent a un servei determinat per sobre d’altres, tampoc establint cap restricció al respecte.

Aquest concepte incomoda cada cop més a les grans operadores de telecomunicacions de tot el món en general i, més concretament, als Estats Units, país en què l’actual president Obama va prometre entre d’altres coses durant la seva campanya electoral mantenir aquesta política.

Operadores com AT&T estan pressionant a la FCC (l’organisme regulador de les telecomunicacions als Estats Units) per tal que abandoni la regulació de la banda ampla deslligant-les del mateix reglament que afecta a les operadores de telefonia (en considerar que ambdós serveis són diferents), i els permeti censurar serveis i, fins i tot, l’accés a pàgines web.

Aquest grup de pressió, autèntic lobby que agrupa al qui és qui del sector de les grans telecos al país, juga la carta de les resolucions judicials que s’han donat en contra de la FCC en els diferents enfrontaments que aquesta ha tingut als tribunals contra l’operadora Comcast, que fou acusada diverses vegades de no tractar tot el tràfic que gestionava de la mateixa manera, i de tallar l’accés a serveis P2P dels seus usuaris.

Altres arguments dels “antineutralitat” són els mateixos que s’han esgrimit altres cops: sense el control de les operadores, les aplicacions P2P per a descàrrega il·legal de continguts digitals ompliran les connexions dels usuaris, provocant amb això la caiguda d’ingressos en la indústria audiovisual i arrossegant a la fallida a nombroses empreses del sector, amb la qual cosa augmentaran els acomiadaments.

De no ser tinguts en compte aquests arguments, les operadores han amenaçat de deixar d’invertir en infraestructures ja que “no els surt a compte”. Darrere d’aquesta pantalla s’hi amaga el veritable motiu: prioritzar un tràfic sobre un altre (o, directament, vetar-lo) els permetria deixar un ample de banda marginal per a les comunicacions de VoIP (àudio i videoconferència com les que proporciona Skype), enemic en potència per a les comunicacions telefòniques de veu.

A més, es podria censurar el tràfic de sistemes P2P, el veritable enemic de les xarxes de banda ampla avui en dia ja que és el que més quantitat de dades porta d’una banda a l’altra. Amb això, les operadores alleugeririen les seves xarxes i necessitarien menys inversió per a rutar el seu tràfic, abaratint despeses… però deixant els usuaris sense un dels serveis clau de la Internet moderna.

La pugna també té un rerefons de pols polític, ja que si són les operadores les que se surten amb la seva, es sentiran prou fortes com per a marcar-li la pauta al govern, que quedarà debilitat davant d’aquestes i davant del públic en general. De moment, la FCC ja està buscant aliances per a crear una legislació que garanteixi la neutralitat de la Xarxa, malgrat que l’abans esmentada sentència del cas Comcast que dictava que l’entitat federal havia sobrepassat les seves competències, constitueix una llosa que pot, a mitjà termini, ser molt pesada per contrarestar-la.

Una decisió que afectarà a tota Internet

Tot i que la batalla es lliura a base de pressions als Estats Units i afecta a aquest país, del seu resultat en pot dependre la futura neutralitat a tot el món. I això és degut al fet que bona part de les infraestructures de la Xarxa de xarxes a nivell planetari es troben en aquest país, incloent-hi la majoria dels servidors DNS base.

Òbviament, és necessari diferenciar el tràfic generat per l’usuari final d’aquell que s’intercanvien les operadores, però qualsevol modificació en la llei nord-americana al respecte, pot acabar afectant a la resta del món per culpa d’aquesta concentració d’infraestructures de la Xarxa al país nord-americà.

Un canvi en la legislació nord-americana també esperonaria les reclamacions de les operadores a la resta del món i, especialment, a Europa, malgrat que és probable que l’actitud de l’actual govern de la Unió Europea sigui la de salvaguardar a qualsevol preu la neutralitat de la Xarxa, per la qual cosa -almenys a curt termini- no és previsible que un canvi als Estats Units afecti directament al vell continent (malgrat que sí parcialment pel motiu explicat amb anterioritat), tot i que a llarg termini no és del tot segur.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina