Estats Units investigarà els acords d’exclusivitat entre operadores i fabricants de telèfons mòbils

Compartir

A aquesta investigació podria seguir-li un moviment semblant per part de la Unió Europea.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quelcom que sempre ha molestat en gran mesura als usuaris de telefonia mòbil són els acords d’exclusivitat que han tancat determinats models de terminal només a certes operadores. L’exemple extrem d’aquesta política és l’iPhone d’Apple, que d’ençà del llançament del seu primer model per part de la companyia de Cupertino ha anat lligat a tots els països en els que s’ha comercialitzat a una sola operadora. A França, aquesta situació va desembocar en un judici per aconseguir la liberalització de la venda de l’iPhone, al·legant competència deslleial per a l’operadora posseïdora de la llicència de venda d’aquest aparell.

Res hi ha més molest per a algú que vulgui adquirir un determinat model de telèfon, que veure’s obligat a canviar, al mateix temps, d’operadora quan pot ser que ja es trobi satisfet amb la que li presta el servei actualment. Ara, la FCC (la Comissió Federal de Comunicacions nord-americana, per les seves sigles en anglès) sospesa crear una comissió per a estudiar aquestes pràctiques, a instàncies del senador demòcrata i antic candidat a la Casa Blanca, John Kerry (es va enfrontar a George W. Bush en el 2004, perdent en unes polèmiques eleccions) i l’Associació Cel·lular Rural, que busca la millora de les comunicacions sense fils en les zones rurals dels Estats Units com a eina per al desenvolupament.

Segons l’escrit presentat per Kerry i altres senadors, les pràctiques d’exclusivitat entre operadores i fabricants limiten les opcions dels usuaris al mateix temps que llasten el desenvolupament i la competitivitat, quelcom que fins i tot en una societat capitalista com la nord-americana, el govern ha de vetllar perquè no passi. És probable que en les properes setmanes es formi una comissió a tal efecte.

Tot i que per ara només són els Estats Units els que investiguen aquestes pràctiques, no és difícil imaginar que si el cas arriba gaire lluny en el nou continent, aquest es mimetitzi al vell, tal i com ja va passar amb les investigacions per presumptes pràctiques monopolístiques a Microsoft i Intel, que van començar als Estats Units i van tenir el seu posterior reflex a Europa. No en va, les operadores i fabricants de terminals també apliquen en els països de la Unió (a tot el món, de fet) aquesta política d’exclusivitat amb alguns dels seus models més demanats.

Una de les principals afectades seria sense cap mena de dubte Apple, que ha fet del model de comercialització amb exclusivitat d’una operadora tot un tret d’identitat per al seu iPhone. Altres fabricants com Nokia o HTC també es veurien afectats, encara que difícilment es pot predir com afectaria això a les seves respectives cotitzacions en borsa. Els que si en sortiran beneficiats si finalment hi ha resolució per a trencar els acords d’exclusivitat, són els consumidors nord-americans, que veuran augmentades les possibilitats de continuar treballant amb la seva operadora habitual i el terminal que vulguin.

Més informació:

Lloc web de la FCC (no s’ha publicat informació oficial sobre aquest tema)

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)