Estats Units perd el control sobre la ICANN però mantenint una certa influència

Compartir

InternetLa ICANN, societat gestora d’Internet, es veurà sotmesa al control de panells d’experts multinacionals, malgrat que la fórmula triada sembla la ideal per a què Europa i els Estats Units es reparteixin el control de la Xarxa, deixant fora d’ell a la resta del món amb l’excepció de potències tecnològiques d’interès estratègic com el Japó o Corea del Sud.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tal i com indicàvem abans d’ahir, s’ha extingit el contracte entre la ICANN i el Departament de Comerç dels EUA que permetia a aquest darrer organisme supervisar i controlar les accions de la corporació d’Internet per a noms i nombres. Davant les pressions europees, i malgrat no deixar d’exercir una certa influència, el nou acord signat entre ambdues entitats dóna més llibertat a la ICANN i permet que altres jugadors (llegeixi’s la Unió Europea) entrin a supervisar el funcionament de la institució d’Internet.

D’uns mesos cap aquí, la Comissió Europea s’ha mostrat combativa amb el paper hegemònic que els Estats Units han anat mantenint al llarg dels darrers anys en el govern d’Internet a través de la influència que han exercit sobre la ICANN mitjançant l’acord anteriorment esmentat. L’argument europeu per demanar una participació més gran ha estat la globalitat de la Xarxa de xarxes, que avui en dia és present en tots els continents i afecta profundament la vida econòmica de tot el globus. És precisament aquest darrer el motiu real que es troba al darrere de les peticions del govern del vell continent, segons apunten la majoria dels observadors, una lluita pel control econòmic ara que la Unió Europea s’està fent més forta en tots els sentits enfront dels Estats Units.

La importància de la Xarxa global en el terreny econòmic es pot veure en el detall que és amb el Departament de Comerç dels Estats Units amb qui la ICANN manté un acord, i no amb el Departament de Defensa (la gènesi d’Internet es troba en la Guerra Freda i l’exèrcit nord-americà) o el d’Estat.

Amb l’acord signat s’estableix que la ICANN deixarà d’estar sotmesa només a l’escrutini del Departament de Comerç nord-americà, i que la seva supervisió anirà a càrrec d’un panell d’experts independents nomenats des de la mateixa ICANN amb participació d’altres governs del món. Si bé no es pot dir que el govern nord-americà hagi perdut tota la seva influència sobre l’organització que governa Internet, si que es pot afirmar que ha perdut el control directe d’aquesta.

Malgrat les presumptes bones intencions d’aquesta obertura, el moviment significarà a la pràctica poc més que l’entrada en joc d’alguns països de la Unió Europea (Regne Unit, França, Alemanya) i potser d’altres governs que els puguin semblar interessants al bloc de països occidentals (Japó, Rússia, Corea del Sud), perquè si és la mateixa ICANN la què nomenarà als seus supervisors, és de pronòstic que aquesta elecció es vegi fortament influenciada per la seva actual preeminència nord-americana, amb càrrecs afins al país que va veure néixer a Internet. I, en un panorama internacional en què els llaços entre els Estats Units i la Unió Europea són forts enfront de la resta del món, és obvi que a cap dels dos no els interessarà compartir gaire el seu control amb altres jugadors. O potser us imaginàveu Cuba, Iran o el Sudan supervisant les activitats de la ICANN?

En l’acord signat, el Departament de Comerç nord-americà s’ha assegurat que el paper preeminent d’empreses nord-americanes com VeriSign que juguen en certs camps de la gestió de la Xarxa de xarxes, segueixi en marxa. Una compensació per la pèrdua de control sobre les decisions estratègiques de l’organització al mateix temps que una forma de continuar mantenint una influència a l’ombra.

Com era previsible, la reacció de la Unió Europea sobre la decisió nord-americana no s’ha fet esperar, i a tenor del pas donat per l’administració Obama per obrir el govern de la Xarxa al vell continent, no s’esperava menys del què ha passat: aplaudiment europeu a la decisió.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)