Etzibant puntades de peu a una porta oberta: El codi obert no és una democràcia

Compartir

Com es quedaria vostè de sorprès si me li acosto i li dic que cada ésser humà necessita oxigen per sobreviure? Suposo que no li sorprendria en absolut – pot ser que per començar es trobi una mica incòmode perquè un perfecte desconegut se li acosti per fer-li una pregunta tan esbojarrada, però igualment no es sorprendria pel fet de que necessitem oxigen. Segons sembla, la gent si que es sorprèn de que Ubuntu no sigui una democràcia.

Thom Holwerda via OSNews.com – Com molts de vostès probablement saben, l’equip d’Ubuntu està provant un tema nou per a Ubuntu 10.04, que és part d’una reestructuració massiva de la marca de la popular distribució Linux i el programari associat. I si hi ha quelcom que pot interessar a la gent, això són colors bonics i una bella presentació.

A banda dels colors, hi ha un canvi molt més important que és part del nou tema. Els dissenyadors d’Ubuntu han decidit moure els widgets de la finestra cap a la banda esquerra de la finestra (com en el Mac OS X). La raó per a moure’ls a l’esquerra és, segons sembla, alliberar espai al costat dret, on l’equip vol fer-hi alguna cosa en el futur. "Moure-ho tot cap a l’esquerra obre un bon espai a la dreta, i m’agradaria experimentar a la 10.10 amb algunes opcions innovadores allà", explica Mark Shuttleworth, "És molt més fàcil fer-ho si duem a terme aquest canvi ara".

Esquerra, dreta, centre – tot és el mateix per a mi. Jo acostumava a ser usuari de BeOS a temps complet, he utilitzat QNX com el meu escriptori principal quan encara era possible, i he estat propietari d’una gran quantitat de Macs, pel que em sento còmode independentment d’on es col·loquin els widgets de la vora de la finestra.

Malgrat tot, hi ha quelcom més curiós sobre el nou tema d’Ubuntu: la posició del widget per tancar la finestra. No es troba ubicat a la banda superior esquerra -com qualsevol persona sensata podria esperar-, sinó que han optat per posar-lo com el tercer botó per l’esquerra. Per a qualsevol estàndard això és, simplement, estrany, i sembla que molta gent està d’acord amb aquesta noció.

En un llarg debat adjunt a un informe de bug en el Launchpad d’Ubuntu sobre això, la gent es preguntava perquè aquest gran canvi es va fer sense el seu consentiment, es sentien exclosos. "Se suposa que hem de ser una comunitat, tots utilitzem Ubuntu i contribuïm a ell, i ens mereixem una mica de respecte en relació a aquest tipus de decisions. Tots junts fem Ubuntu o és una gran mentida?" es pregunta Pablo Quirós, "Si vols poder-nos dir que tots som part d’ella, volem informació, i volem que la nostra opinió sigui decisiva".

La resposta de Shuttleworth fou clara. "Tots creem Ubuntu, però no tothom fa de tot", escriu, "Això no és una democràcia. Bons comentaris, bones dades, són benvinguts. Però no estem per votar en les decisions de disseny".

Tot això crea polèmica. Si bé les preocupacions relatives a la ubicació dels widgets a la vora de la finestra són legítimes, al meu parer, les preocupacions relatives a les polítiques no ho són. El codi obert o programari lliure no implica una democràcia. És més com l’OTAN i menys com les Nacions Unides (si és que això té algun sentit). El projecte del kernel de Linux, GNOME, KDE – cap d’aquests són democràcies. Un grup relativament petit de persones són les que prenen les decisions, i això és bo.

Això és codi obert. Escriu codi i seràs inclòs amb els “nens grans”.

Article original per Thom Holwerda publicat a OSNews.com
Traduït i adaptat amb el coneixement i consentiment de la font original

Guillem Alsina