Europa busca regular sobre el volum dels MP3

Compartir

Música digitalLa Unió Europea està revisant la seva regulació sobre el volum de l’àudio dels dispositius de reproducció de música que empren auriculars.

Redacció – No és una qüestió nova, i gairebé ens atrevim a dir que preocupa a tots els pares de l’anomenada “generació digital”, que sembla haver nascut ja amb un iPod sota el braç i els seus conseqüents auriculars a les orelles. La vox populi ens parla de que hom es pot quedar sord si posa el volum de reproducció molt alt amb aquests aparells a les oïdes, i més d’un otorinolaringòleg ha parlat en públic en la mateixa línia.

Ara és el govern europeu el que vol prendre part activa en el tema amb tal de vetllar per la salut auditiva dels seus ciutadans, obligant als fabricants a què incloguin en els embalatges dels seus productes etiquetes en les quals s’adverteixi explícitament dels danys que pot causar una exposició perllongada a volums d’àudio massa alts.

Alertades per un comitè científic, les autoritats europees estan revisant les normes de seguretat per als reproductors de música personals (MP3 com l’iPod, walkman, discman i altres semblants). La Comissió Europea va sol·licitar un estudi (les conclusions del qual es van entregar a l’octubre de l’any passat) davant la creixent popularitat dels reproductors de música portàtils i dels telèfons mòbils que inclouen aquesta capacitat. I és que a les grans ciutats ja no és gens estrany veure a gran quantitat de persones en el metro o l’autobús o, fins i tot, caminant pel carrer, amb els seus auriculars mentre escolten la seva música preferida. La proliferació de serveis de venda de música encapçalats per iTunes ens dóna una imatge de l’èxit que tenen aquests dispositius portàtils.

Es calcula que a Europa, entre 50 i 100 milions de persones empren reproductors personals de música cada dia. D’aquests, i segons conclou l’estudi encarregat per la Comissió Europea, fins a uns 10 milions (entre el 10 i el 20%) corren el risc de patir problemes de sordesa d’aquí a uns anys degut a l’ús indegut en posar el volum massa alt amb un ús perllongat.

En la majoria dels reproductors de música personals, l’ajustament del volum va dels 60 dBA (decibels corregits) als 120 dBA. Segons els científics, no hi ha gaire risc de pèrdua auditiva amb nivells de so per sota dels 80 dBA, més o menys equivalent a una persona cridant o al soroll del tràfic al costat d’una carretera. Fins i tot a 80 dBA podem escoltar sense risc fins a 40 hores per setmana. Però si pugem el volum tan sols una mica més, la cosa ja canvia molt. A 89 dB(A), cinc hores per setmana és el màxim recomanat.

Segons la proposta de nova reglamentació, a més d’incloure paràmetres per defecte adequats per a la salut auditiva amb què sortiran preconfigurats de fàbrica, els reproductors de música personals també hauran d’alertar explícitament a l’usuari sobre els riscos que implica sobrepassar el límit de seguretat. Podria fer-se en forma d’etiqueta o d’avís en pantalla, i els detalls tècnics es deixen en mans dels fabricants, que fins ara només estaven obligats a incloure una advertència en el manual d’instruccions.

La nova normativa ha estat redactada pel CENELEC (Comitè Europeu de Normalització Electrotècnica, per les seves sigles en francès), i a partir d’ara s’obrirà un període durant el qual els fabricants podran aportar les seves solucions tècniques i discutir la normativa. Des del mateix estament europeu s’ha parlat d’un termini de 24 mesos fins que la normativa entri en vigor oficialment.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)