Europa reconeix el dret a l’oblit

Compartir

Un tribunal europeu li dóna la raó a un internauta espanyol que sol·licitava que Google retirés uns enllaços.

El cas del ciutadà espanyol Mario Costeja González es remunta al 2010 quan aquest va presentar una reclamació davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades en la qual sol·licitava a Google i l’empresa editora del diari La Vanguardia, que retirés la informació personal sobre ell que el relacionaven amb la una subhasta d’una propietat que havia hagut de liquidar per impagament.

En buscar el seu nom en el cercador, els dos primers resultats corresponien a sengles informacions de La Vanguardia, publicades en el seu moment de manera totalment legal, cosa que queda fora de qualsevol dubte.

Costeja reclamava l’anomenat “dret a l’oblit”, un principi que busca salvaguardar els drets fonamentals i les llibertats dels ciutadans. El fet que setze anys després que es publiqués la informació a La Vanguardia, aquesta seguís apareixent en primera pàgina d’un cercador tan popular com Google provocava que qui busqués informació sobre el Sr. Costeja, s’endugués una mala impressió, segons l’argument que la part demandada ha esgrimit.

El cas va acabar passant de la justícia espanyola a l’europea, la qual ara ha reconegut l’anomenat “dret a l’oblit” reclamat per Mario Costeja.

Però aquest cas no acaba aquí; les conseqüències a mitjà i llarg termini són difícilment predictibles i, sense cap mena de dubte, afectarà a la indústria tecnològica. Des de Google ja s’han declarat decebuts amb la resolució europea.

Però també és difícil calibrar les conseqüències a curt termini, haurem d’esperar que Google es pronunciï, i la resta d’operadors com Facebook o Microsoft (Bing). Imaginem per un moment que un petit percentatge dels milions d’internautes que hi ha a Europa, sol·liciten el seu dret a l’oblit. El caos originat i els costos poden ser, senzillament, astronòmics.

Nota de premsa de la Cort Europea de Justicia

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: