Europa vol que els EUA comparteixin la direcció d’Internet

Compartir

CibersocietatAprofitant que el contracte de la ICANN amb l’administració nord-americana caduca avui, la Comissió Europea ha proposat que aquesta entitat pugui ser governada més obertament, perquè fins ara -i tot i ser teòricament internacional- ha retut comptes a l’administració nord-americana.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i ser una xarxa telemàtica d’abast mundial, Internet és bàsicament un invent nord-americà al què posteriorment hi han contribuït persones de tot el món. El seu origen el trobem en plena guerra freda, amb la por d’un atac nuclear contra els Estats Units i la necessitat de defensar-se i contraatacar. Per a això, l’agència governamental ARPA (Advanced Research Projects Agency) va projectar la construcció d’una xarxa d’ordinadors descentralitzada i que pogués resistir un primer atac dels míssils intercontinentals soviètics per a després contraatacar.

Batejada com ARPANET, aquesta xarxa va evolucionar i es va obrir més enllà dels interessos militars a les universitats primer i després a les empreses i finalment al públic en general, convertint-se en aquest procés en el que avui coneixem com a Internet.

Molt ha plogut des de llavors, i molt han canviat les coses, però el govern de la Xarxa continua estant lligat als Estats Units. El 1998 es va crear la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), una organització independent amb base a Califòrnia, i que s’encarrega de gestionar diversos aspectes relacionats amb Internet, com els dominis de més alt nivell (.com, .net, .org,…). Aquesta organització manté un acord amb el Departament de Comerç dels Estats Units, que expira avui, 30 de setembre de 2009, i que de facto manté a la ICANN sota supervisió d’aquest òrgan governamental nord-americà.

Amb la universalitat d’Internet i l’important paper que juga en les relacions comercials d’avui en dia, no és estrany que interessi a qualsevol país que no siguin els Estats Units que la ICANN gaudeixi de més independència. I això precisament és el que reclama la Unió Europea, que la ICANN deixi d’estar supervisada pels Estats Units per a ser governada per entitats privades i ser així completament independent.

És de pronòstic que el govern nord-americà estarà interessat en continuar exercint la màxima influència possible sobre la direcció de la Xarxa per múltiples motius. Fins i tot per simple estratègia militar, ja que mantenir el control i hegemonia a Internet per a una època en què la guerra comença a tenir un fort component electrònic pot ser un avantatge molt important en qualsevol conflicte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)