eyeOS 1.6 permet sincronitzar els arxius del sistema amb l’ordinador local

Compartir

Una aplicació externa i dependent de plataforma permet mantenir sincronitzats els arxius de la nostra màquina local amb el conegut sistema operatiu en línia sense necessitat d’intervenció explícita de l’usuari.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les aplicacions web estan de moda, això no ho pot negar ningú; Google triomfa amb els seus serveis Gmail, Docs&Spreadshets o Reader entre d’altres per a desesperació de Microsoft, que intenta seguir-li el rastre amb els seus serveis Live. eyeOS va un pas més enllà, transportant tot el sistema operatiu i les seves funcionalitats a la web.

Amb tan sols un navegador web estàndard (Firefox, Internet Explorer, Safari,…) podem accedir a tot un sistema operatiu complet amb el seu corresponent sistema de fitxers, escriptori i aplicacions, treballar des de qualsevol ordinador i tancar la sessió de treball podent reobrir-la en el mateix punt en el que ens trobàvem i amb el mateix entorn des de qualsevol altre ordinador encara que estiguem a l’altra punta del món. La disponibilitat dels nostres fitxers allà on ens trobem és, sense cap mena de dubte, un atractiu important que explica l’èxit d’aquest projecte únic en la seva espècie i que ha estat dut a terme per uns joves catalans sense cap suport i que l’han arribat a convertir en un dels projectes de referència de la web 2.0 .

En la seva versió 1.6, eyeOS presenta diverses novetats interessants com una nova aplicació per a la lectura de feeds RSS (eyeFeeds), una nova versió de Text Editor (l’editor de textos estil Notepad del Windows) amb ressaltat de sintaxi per als llenguatges de programació més coneguts, un IDE (entorn de desenvolupament integrat per les seves sigles en anglès) anomenat eyeCode executable des del compte de root, o nous jocs.

Però sense cap mena de dubte, la novetat més destacable prové d’un programari oficial encara que extern al sistema operatiu en línia i dependent de plataforma: la possibilitat de sincronitzar els arxius que tenim en el nostre compte d’eyeOS amb la màquina local en la qual estiguem treballant.

Aquesta aplicació, batejada com a eyeSync, s’instal·la en local i, per tant, depèn del sistema operatiu sobre el qual correm el navegador web amb el qual accedim a eyeOS. De moment es troba disponible per a Mac OS X (plataformes PowerPC i Intel) i Linux, i aviat estarà a disposició dels usuaris de Windows XP/Vista.

El funcionament d’aquest programari un cop instal·lat és simple, i no necessitarà intervenció per part de l’usuari per sincronitzar els arxius, sinó que detectarà els canvis que s’hagin realitzat i durà a terme les accions de sincronització oportunes. eyeSync és una aplicació gratuïta i pot descarregar-se des del lloc web del projecte de la mateixa manera que eyeOS.

Aquest sistema operatiu pot ser descarregat i instal·lat en un servidor per donar servei a una xarxa local o bé emprat gratuïtament a través d’Internet amb tan sols donar d’alta un compte en el servidor de demostració.

Guillem Alsina