Facebook fa marxa enrere davant les crítiques

Compartir

FacebookLa companyia suspèn temporalment l’entrada en vigor de les modificacions a la seva API que permetien a les aplicacions de tercers accedir al número de telèfon i l’adreça postal de l’usuari. En el seu comunicat als desenvolupadors, Facebook es refereix a la “útil informació” proporcionada al llarg del cap de setmana per usuaris i desenvolupadors, encara que això podria clarament ser un eufemisme referit a les crítiques que han sorgit en els mitjans de comunicació.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa pocs dies plantejàvem en aquest mateix rotatiu els perills que suposava l’entrada en vigor de les noves possibilitats de l’API de Facebook que permetrien que aplicacions desenvolupades per terceres parts accedissin a algunes dades fins ara invisibles als programadors i molt sensibles com poden ser el número de telèfon de l’usuari i la seva adreça postal.

Les crítiques sobre l’amenaça que això suposava a la seguretat de l’usuari s’han estès amb força des de llavors en mitjans de comunicació i blogs, ja tot i que per aconseguir accés a les dades en qüestió l’usuari havia de donar el seu vistiplau mitjançant l’acceptació d’un quadre de diàleg, són molts els internautes que accepten indiscriminadament les peticions que reben sense parar-se a sospesar el risc que puguin comportar a posteriori.

Tal ha estat l’ambient generat que, finalment, Facebook s’ha vist impulsada a retirar temporalment la mesura mentre revisa la seva política de seguretat i privacitat al respecte. No es tracta d’una retirada definitiva, ja que des de la xarxa social ja han dit que només es posterga la seva entrada en vigor, que es podria produir novament en qüestió de setmanes.

En el blog per a desenvolupadors de Facebook es refereixen al feedback proporcionat durant aquest passat cap de setmana com a base per a la decisió presa, malgrat que aquest feedback es podria traduir com les crítiques que s’han difós a través dels mitjans de comunicació especialitzats i blogs independents.

Queda per desvelar la incògnita del que pensa fer Facebook per tal de millorar la seguretat d’aquestes noves funcions de l’API, ja que el seu sistema de permisos li deixa molt poc marge per a res més que no sigui el que ja està implementat. Una possible solució seria introduir un sistema de validació i control de les aplicacions que poden funcionar sobre els seus sistemes, a l’estil de l’App Store d’Apple, però amb un ecosistema de programari extern ja funcionant sobre els seus serveis, és difícil implementar tal mesura.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina