Facebook i altres serveis menteixen: les fotos retirades pels usuaris no són eliminades immediatament

Compartir

FacebookAmb diversos casos de persones que han patit les conseqüències d’haver penjat fotografies en línia que després les han posat en situacions compromeses, el tema és seriós i polèmic. Un estudi dut a terme per la Universitat de Cambridge ha demostrat que la majoria dels llocs socials de la Web 2.0 triguen massa en eliminar les imatges o mai ho fan, tret d’honroses excepcions.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La prova va ser fàcil: crear un perfil en cadascun dels serveis online socials més populars de la Web (16 en total), publicar-hi imatges, retirar-les i comprovar quant trigaven en desaparèixer de forma efectiva. Els resultats van ser en alguns casos decepcionants i, en altres, sorprenents. Facebook i MySpace es troben entre les xarxes socials que més han trigat en retirar les fotografies (fins a un mes després d’haver-les eliminat del perfil, encara es podia accedir a elles), mentre que Orkut (propietat de Google) i Flickr (Yahoo!) es van comptar entre les més ràpides a eliminar de forma efectiva el contingut després de la sol·licitud de l’usuari de donar-lo de baixa.

L’estudi ha estat dut a terme per quatre investigadors de la Universitat de Cambridge (Anglaterra), donant d’alta perfils en 16 dels llocs web socials més populars, carregant una imatge en ells, apuntant la URL d’accés, i donant-la de baixa. Un cop realitzat aquest procés, i durant un període de 30 dies, van anar controlant si era possible accedir a la imatge a través de l’adreça anotada.

Els casos més flagrants són els de Facebook i MySpace, ja que un mes després de retirar la imatge del perfil, aquesta encara era accessible a través de la URL directa. Malgrat que inicialment pot semblar difícil trobar aquesta URL, existeixen trucs per arribar a accedir a les fotografies privades d’un perfil o, fins i tot, conèixer les URLs de les imatges individuals. Aquest passat febrer, un d’aquests trucs va facilitar l’accés a fotografies privades de la sempre polèmica Paris Hilton i fins i tot del creador de Facebook, Mark Zuckerberg.

Des de Facebook argumenten que és difícil esborrar de forma immediata les imatges posades pels seus usuaris, pel què cal donar-los un temps de marge. Això és degut al fet que, amb la gran quantitat d’arxius que es gestionen en aquesta xarxa*, el servei d’emmagatzemament i gestió és dut a terme en servidors externs que poden ser propietat de la mateixa companyia o gestionats per una tercera part. El primer problema és com s’accedeix a aquests continguts, quines mesures de seguretat es prenen per assegurar que a una imatge s’hi accedeix des d’un perfil autoritzat de la xarxa social. I sembla que aquí, les mesures preses per Facebook són insuficients.

El següent problema és que, en ser fitxers accessibles (encara que sigui mitjançant trucs), sempre pot haver-hi algú que es dediqui a buscar-los sistemàticament i, un cop trobats, publicar-los obertament en altres pàgines de més fàcil accés. A partir de llavors estaran emmagatzemats en llocs com ara la caché de Google, que permetrà que qualsevol internauta arribi a ells fent vàlida la màxima del que es publica a Internet, ja no es pot eliminar d’Internet.

Que es pugui trigar un espai de temps en retirar les imatges és una cosa, però 30 dies? és quelcom increïble. Facebook ja ha tingut anteriorment topades amb la comunitat per temes relatius a la privacitat com, per exemple, quan va intentar canviar els termes del seu contracte d’usuari i es va veure obligada a fer marxa enrere degut a les pressions dels seus usuaris. Aquests temes són els que, a la llarga, faran més mal a l’ara reeixida xarxa social, i poden provocar més endavant la seva caiguda en favor d’algun adversari que comenci a fer-se notar per tractar amb més correcció la privacitat dels seus usuaris.

En el costat contrari de Facebook i MySpace ens trobem amb Windows Live Spaces, per a sorpresa de molts perquè Microsoft té un llarg historial d’acusacions per vulneració de la privacitat dels seus usuaris. El sistema d’autentificació per accedir a les imatges emmagatzemades és dels millors segons els investigadors, i la velocitat amb què es retiren és, simplement, instantània. Juntament amb el servei de Microsoft, altres com LiveJournal, PhotoBucket, i els abans esmentats Flickr i Orkut eliminen de forma instantània les imatges.

La informació d’aquest estudi ha de ser molt tinguda en compte pels usuaris d’aquestes xarxes socials, ja que cada cop més les grans empreses les empren per buscar informació sobre les persones que contracten i els treballadors que ja tenen en plantilla. S’han donat casos com el d’una jugadora de futbol de l’equip femení de l’Espanyol, apartada de l’equip després de sortir a la llum unes fotografia seves procedents de Facebook que la mostraven pintada amb els colors del Barça… i és possible que aviat puguem dir militava, ja que se li ha obert un expedient per culpa d’aquest incident, fet que pot acabar fàcilment amb la seva expulsió de l’equip. Les conseqüències personals i professionals d’una fotografia feta pública en Internet poden ser, doncs, impactants.

* Segons revelen en el mateix estudi, la xarxa social més popular tindria uns 40 bilions d’imatges emmagatzemades, amb un creixement proper als 25 milions diaris.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)