Facebook podria llançar avui mateix un servei de webmail gratuït

Compartir

FacebookLa majoria dels rotatius en línia especialitzats en noves tecnologies apunten a l’anomenat “Project Titan” com la competència al Gmail de Google que Facebook presentarà aquest mateix dilluns.

Redacció – La companyia de Mark Zuckerberg ha enviat als principals mitjans nord-americans una invitació de premsa per a un acte de presentació que durà a terme dins d’unes hores, avui mateix dilluns dia 15 de novembre. Com és costum, no es proporciona cap informació més que la data, hora i lloc de la convocatòria, fet que naturalment ha excitat la imaginació dels redactors d’aquests i molts altres altres mitjans.

Si a l’anterior convocatòria (que, a la fi, va servir “només” per a presentar les noves versions de les aplicacions de Facebook per a iPhone i Android) es va especular àmpliament amb la possibilitat d’un smartphone de la companyia de la xarxa social o, si més no, una plataforma de programari per fer-li la competència a l’Android de Google, quelcom que a molts els va semblar desgavellat, l’opció que es dóna com a més versemblant ara mateix sembla tenir molt més fonament: un servei de correu electrònic gratuït que faci la competència a Gmail. Aquest servei (que proporcionaria als seus usuaris adreces @facebook.com) encaixaria perfectament en la gamma de serveis que ja posseeix Facebook.

Una incògnita per descobrir (a més de si realment és això el que serà presentat) és si aquest servei seria “extern” a la xarxa social -i que, per tant, podrien usar internautes sense compte actualment a Facebook ni sense necessitat de fer-se’l en un futur- o bé només per a aquells internautes que també siguin al seu torn usuaris de la xarxa social. Crear aquest servei com a independent donaria l’avantatge que els internautes que vulguin apuntar-se a la xarxa social no necessitarien una adreça de correu electrònic d’un altre servei, encara que… quin internauta no té actualment una adreça d’e-mail?

D’altra banda, el nou servei (recordem: en cas de materialitzar-se) no només faria la competència al Gmail de Google, si no també al Hotmail de Microsoft. Fins a la data, la companyia de Redmond ha estat una bona aliada de Facebook, arribant fins i tot a invertir en ella. Probablement, aquesta actitud per part de Microsoft té dos motius: d’una banda, la rendibilitat de la companyia i, d’una altra, la seva capacitat per a fer-li ombra a Google (l’enemic del meu enemic és el meu amic). Però, fins ara, Facebook no s’havia ficat en cap terreny en què competís directament amb Microsoft.

Encara que, fins i tot podria ser que la multinacional de Redmond no fos del tot aliena al projecte Titan. Estarà Hotmail relacionat d’alguna forma amb ell? veurem al nou servei de correu muntat sobre la base de Hotmail? serà Passport una manera de validar-se a Facebook? Possiblement, i en veure’s derrotada en el camp de batalla dels serveis online, Microsoft hagi preferit aliar-se amb Facebook per a, d’aquesta manera (la unió fa la força) enfrontar-se ambdues a Google.

La resposta a totes aquestes preguntes, en unes hores.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina