Facebook rebla el clau de la seguretat un cop més

Compartir

FacebookDavant les crítiques insistents d’usuaris i autoritats, la xarxa social del moment podria decidir en breu simplificar les seves opcions de seguretat per fer-les més intel·ligibles a tothom, segons indica Wired arran d’una entrevista amb el responsable de polítiques públiques de Facebook, Tim Sparapani.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La "guerra" per la privacitat i la seguretat a Facebook segueix oberta i amb més vigència que mai. Als pocs dies que la xarxa social llancés una nova iniciativa de seguretat consistent en dues eines per controlar millor els usuaris en el moment d’autentificar-se davant del sistema, el seu responsable de polítiques públiques, Tim Sparapani, ha revelat que la companyia està estudiant la simplificació de les opcions de seguretat que se li presenten a l’internauta per a configurar en el seu compte.

Sparapani va realitzar aquestes declaracions en una entrevista radiofònica de la qual se’n fa ressò la versió online de la revista Wired. En elles, Sparapani admetia que, als usuaris de Facebook, les opcions de seguretat d’aquesta xarxa social els semblen massa complexes, i que la companyia està treballant per tal de simplificar-les.

El responsable de polítiques públiques de Facebook va deixar a entendre que les noves preferències de seguretat permetran agrupar els contactes per grups de confiança, i a cadascun d’aquests grups assignar-los una sèrie de preferències ja preestablertes. Així, per exemple, només triant un grup d’amics molt propers, podria estar predefinit que les fotografies es mostrin als individus que pertanyen a aquest grup, però no a un grup d’amics menys proper.

Es desconeix la manera exacta en la qual funcionarà això, i si els usuaris existents veuran alterades les seves preferències automàticament, o bé hauran de tornar-les a triar.

Facebook ha estat objecte de dures crítiques pel fet de variar sense coneixement ni consentiment previ de l’usuari, certes polítiques de privacitat, a les quals s’hi afegeixen altres crítiques que s’estenen a tota la Web 2.0 per la facilitat amb què en ella s’hi poden publicar tota mena de dades, incloses les privades. Amb aquest moviment, la popular xarxa social sembla voler congraciar-se amb usuaris i crítics.

Qui no vulgui que alguna cosa es filtri a Internet… que no ho pengi

Molt s’ha parlat sobre casos de persones que pengen fotografies “inadequades” al Facebook que després són vistes per qui no les hauria d’haver trobat; per exemple, el típic cas del treballador que surt de festa amb els amics i les fotos de l’última festa són vistes pel seu cap, a qui no agraden gens. Molts cops aquests casos són posats com a exemple de la pèrdua de privacitat que suposen les xarxes socials.

Però tot i això, i com en aquest mateix cas que he posat com a exemple, bona part de la culpa de la pèrdua d’intimitat que suposen les xarxes socials la tenen els mateixos usuaris, els quals comencen per no llegir ni tan sols els termes i recomanacions dels acords de confidencialitat i seguretat, i acaben per penjar-ho tot d’Internet, incloent-hi dades molt personals que, en estar online, corren el risc d’acabar filtrant-se.

Evidentment, no podem controlar les accions dels nostres contactes, com que pengin fotos comprometedores de nosaltres sense que ho sapiguem, però sí que podem buscar que això es redueixi al mínim risc indicant-los que les fotos que ens facin no es pugin a Facebook, i buscant configuracions que ens permetin eludir la publicació en el nostre mur o perfil de determinats elements de manera automatitzada.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)