Facebook renova el seu ‘look&feel’

Compartir

La popular xarxa social retoca el news feed, el mur en el qual hi podem veure les principals notícies dels nostres amics i interessos. Quant trigaran a formar-se grups opositors?

A partir d'ara el nou fil de notícies dóna més importancia a l'aspecte visual, amb imatges més grans, per exemple. Imatge cortesia de Facebook

A partir d’ara el nou fil de notícies dóna més importancia a l’aspecte visual, amb imatges més grans, per exemple. Imatge cortesia de Facebook

Un cop més, Facebook s’enfronta a una de les seves periòdiques renovacions d’interfície d’usuari i forma de treball. I, aquest cop, li toca el torn al fil de notícies, el news feed que donarà a partir d’ara més importància a l’apartat visual (fotos i vídeo). Les fotografies, per exemple, es veuran ara més grans en el fil de notícies.

A més, també s’ha donat un nou enfocament a la gestió dels continguts, podent crear diversos fils categoritzats. Els usuaris ‘hardcore‘ de la xarxa social ara podran distingir en diversos feeds a amics, coneguts, contactes professionals o pàgines a les que segueixen, segons l’organització que vulguin dur a terme.

El més destacat de la nova interfície és sense cap mena de dubte la barra lateral de l’esquerra de la pàgina, plena d’accessos directes als nostres contactes, apps i serveis. Aquesta sembla estar inspirada per la que ja trobem en les aplicacions mòbils de la companyia.

I, parlant d’aquestes últimes, tant per a tauleta tàctil com per a smartphone, la nova interfície també arribarà a aquests dispositius. De moment, ha començat a ser desplegada lentament a usuaris seleccionats (qualsevol es pot apuntar a la llista d’espera), i més endavant es renovaran les apps tant per a Android com per a iPhone/iPad.

Facebook unificarà les interfícies gràfiques en els diferents formats de dispositiu. Imatge cortesia de Facebook

Facebook unificarà les interfícies gràfiques en els diferents formats de dispositiu. Imatge cortesia de Facebook

La presentació del nou news feed ha animat momentàniament la cotització de la xarxa social en el NASDAQ.

Oposició: quant trigarà?

Els canvis a Facebook són coneguts per generar corrents contraris entre els seus usuaris, a vegades seguits massivament, que en alguns casos han obligat a l’empresa a rectificar ni que fos parcialment, i en altres els nois de Mark Zuckerberg han aguantat el ruixat i s’han sortit amb la seva.

És un fenomen que s’ha repetit tantes vegades com canvis s’han introduït en l’aparença i funcionalitat de la xarxa social. El mur, per exemple, fou mal rebut per gran quantitat d’usuaris encara que, al final, va acabar essent acceptat i demostrant-se com un factor important per al triomf de Facebook entre el públic usuari.

L’anterior fil de notícies al qual el present substitueix també va patir d’oposició organitzada de diversos grups que es van formar dins de la mateixa xarxa social, gràcies a les facilitats que aquesta atorga. En aquest darrer cas, Zuckerberg i els seus es van veure forçats a atorgar algunes concessions als grups de protesta, especialment pel que fa a seguretat, privacitat, i permisos per veure i reproduir continguts.

De moment, i després d’una cerca, no hem detectat cap grup que s’hagi articulat al voltant d’una protesta contra el nou news feed. En estar essent desplegat des d’ahir, probablement encara és aviat, i haurem d’esperar dies o setmanes per veure organitzades les protestes, malgrat que és gairebé segur que aquestes es donaran, ja que els usuaris de Facebook han demostrat -paradoxalment- ser poc amics dels canvis.

També cal indicar que el perfil dels que protestaran serà probablement el dels usuaris més actius que també exerceixen el seu dret de vot en les consultes que Facebook realitza, i que són la minoria activa i activista a la xarxa social, amb una massa que, si bé pot criticar o lloar els canvis, es conformarà amb el que li donin sense manifestar-se públicament en un o altre sentit.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: