Facebook tindrà moneda pròpia

Compartir

FacebookDe la mateixa manera que Second Life i alguns coneguts jocs en línia, la popular xarxa social estrenarà en els propers mesos la seva pròpia moneda, que es convertirà en la forma de pagament estàndard per als jocs que tant d’èxit hi estan tenint. L’empresa cobrarà un percentatge de les transaccions realitzades amb aquesta divisa virtual.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Facebook buscarà explotar un model econòmic semblant al de Second Life per als jocs que abunden a la coneguda xarxa social. I és que, lluny dels grans títols de les videoconsoles que porten anys de desenvolupament, presenten uns gràfics espectaculars i un guió tan treballat com una superproducció de Hollywood, els jocs estil "casual" que triomfen a Facebook com FarmVille, presenten uns gràfics, objectiu i mètode de joc molt senzills, però tot i així aconsegueixen arrossegar a centenars de milers sinó milions de jugadors. L’intercanvi de béns virtuals entre aquests jugadors genera un gran moviment, que és el que Facebook busca aprofitar.

No és res de nou, perquè altres empreses abans ja han fet el mateix pas: el títol online World of Warcraft ha vist com, fins i tot, els béns virtuals generats pels jugadors eren venuts a Internet a través d’eBay, arribant en alguns casos a preus considerables. El lladronici d’aquests objectes amb el propòsit de lucrar-se tampoc ha estat infreqüent; els lladres han robat més d’un i dos cops el compte d’un jugador, canviat la seva contrasenya i a continuació venut el que havia aconseguit.

Però l’exemple paradigmàtic d’un sistema econòmic basat en una divisa virtual és SecondLife, que ha fet d’això tot un art malgrat que sembla haver perdut part de la força que el va impulsar a ser considerat com el futur d’Internet (un món 3D en el qual interactuar amb els mitjans propis de la Xarxa amb una aparença molt semblant a la realitat).

La idea dels Crèdits (nom de la futura moneda virtual) és que primer l’usuari els compri a Facebook per després gastar-los en els jocs o altres serveis i aplicacions disponibles a la xarxa social. De cada canvi, l’empresa podria endur-se’n un bocinet, alguns especulen que un 30% que es cobrarà als dissenyadors de les aplicacions, tot i que probablement aquest aspecte encara estigui per acabar de definir.

Pel que sembla, i a despit dels rumors previs que apuntaven a que Facebook llançaria el seu propi sistema de pagaments a través d’Internet fent-li la competència a PayPal, al final això no només no serà així, sinó que la companyia que es troba darrere de la xarxa social col·laborarà amb la subsidiària d’eBay. Això permetrà a la companyia de Mark Zuckerberg centrar-se en el desenvolupament, promoció i explotació de la seva nova moneda pròpia.

La iniciativa no ha estat rebuda de la mateixa manera per usuaris i desenvolupadors que treballen creant aplicacions per a Facebook; a la xarxa social ja s’estan donant protestes contra aquesta iniciativa que, malgrat tot, hom pot assegurar que tirarà endavant i, de moment, està en fase beta. En aquests moments, un selecte grup d’usuaris poden adquirir crèdits per a usar-los en unes poques aplicacions.

La data en què la moneda virtual entrarà en servei tampoc queda clara. És probable que Facebook no s’hagi fixat cap data concreta mentre acaba de testejar el funcionament del sistema, malgrat que el fet que hagi passat de la fase alpha de l’any passat a la beta d’enguany em fa pensar que podria ser passat l’estiu.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina