Facebook treu pit

Compartir

La compra d’Instagram només es pot llegir, al meu parer, en clau de treure pit davant la imminent sortida a borsa de l’empresa i per evitar que sigui Google qui ho faci.

Facebook ha protagonitzat aquest dilluns de Pasqua la notícia bomba del dia i, probablement, també de la setmana: l’adquisició del reeixit servei de fotografies en línia Instagram per ni més ni menys que 1.000 milions de dòlars.

En Carles, un dels companys de www.imatica.org, va donar la notícia de la qual, i quan me’n vaig assabentar, només vaig poder pensar que era una exhibició dels atributs de l’empresa, una d’aquestes mostres de potència com les que realitza un adolescent en plena ebullició de les seves hormones davant dels seus amics o de la noia que li agrada (o, eventualment, qualsevol noia que el pugui atreure mínimament).

Perquè Facebook també es troba en plena ebullició de les seves hormones i ha de donar mostres d’algun poder seductor als inversors que seran els qui negociaran amb les seves accions en el futur.

Posant 1.000 milions de dòlars sobre la taula per comprar una de les xarxes socials de moda, la companyia de Mark Zuckerberg demostra tenir força, potencial i decisió, a més d’uns comptes bancaris plens (dic que dóna la imatge, no que necessàriament els tingui. ..), tot això per oferir una certa imatge. Perquè en termes de patents tampoc s’explica la cosa.

¿Necessitava realment comprar Instagram? els números canten, i el servei de fotografies amb filtre no li suposava cap perill a Facebook, malgrat que podria haver-ho estat de ser abans adquirida per un rival…

El gambit contra Google

A més de treure pit en termes borsaris, amb aquest moviment els nois de Mark Zuckerberg també bloquegen la possibilitat que un altre dugui a terme l’operació abans, com ara Google principalment.

El món d’Internet s’està polaritzant, com si estiguéssim en l’època de la Guerra Freda, entre Google i el binomi Facebook-Microsoft al voltant del qual pivoten també Yahoo!, Twitter i Nokia. Que Facebook es llanci sobre un “país neutral” recorda les intervencions nord-americanes o soviètiques per evitar que un altre país caigués del costat “incorrecte” del Teló d’Acer i el seu territori pogués ser aprofitat per instal·lar-hi bases de míssils intercontinentals.

Perquè si pensem que Facebook és, per xifres, el principal servei d’allotjament de fotografies en aquests moments, i que Flickr ja es troba en mans de Yahoo! (una aliada), la seva adquisició per part de Google hagués donat un entrant perillós a aquesta en un dels flancs de la xarxa social de Mark Zuckerberg, i una possibilitat per a què Google+ li guanyés uns importants punts.

En resum, doncs, una acció més defensiva que ofensiva. Ara, entre Facebook i Google, a veure qui la calça més grossa… el compte bancari, és clar. I l’ego.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: