Faciliten l’

Compartir

Una companyia en la qual hi treballa el famós hacker DVD Jon (responsable d’haver trencat la protecció dels DVD’s, d’iTunes i crackejat l’iPhone) permet reproduir les cançons en format propietari d’Apple en altres reproductors MP3 que no siguin els de la companyia de la poma.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – És probable que si Steve Jobs té al seu despatx una diana amb una foto al bell mig contra la qual llança els dards per descarregar el seu estress, la imatge que hi ha en ella sigui de dues persones: o Bill Gates o DVD Jon.

El hacker noruec Jon Lech Johansen és qui s’amaga darrere del sobrenom DVD Jon, i Jobs l’ha "d’apreciar" tant perquè ha estat ell qui ha trencat diverses vegades els mecanismes de seguretat que la companyia de Cupertino introdueix en els seus productes. Jon es va guanyar el seu sobrenom en trencar l’estàndard de protecció dels discos DVD conegut com a CSS, però últimament s’ha especialitzat en els productes d’Apple. Així, va ser un dels primers en aconseguir usar un iPhone fora dels Estats Units mitjançant l’obertura dels seus codis de protecció que impedien el seu ús amb altres operadores que no fossin AT&T.

Ara, aquest jove de vint-i-quatre anys, s’ha convertit en un dels artífex de DoubleTwist, una "start-up*" que promet "alliberar els mitjans digitals".

Concretament, el producte es tracta d’un programari que permet sincronitzar les cançons, llistes de reproducció i altres continguts com fotos i vídeo que tinguem al nostre iTunes, amb altres dispositius que no siguin els de la mateixa Apple (els reproductors MP3 iPod o el telèfon mòbil iPhone). Això inclou els continguts protegits per DRM, un sistema que limita la reproducció de continguts a uns determinats dispositius, en aquest cas als de la pròpia companyia de la poma.

Quan es sincronitzen els continguts, aquests són convertits al format que empra el dispositiu de destinació. De moment el sistema suporta la vídeoconsola PSP de Sony, telèfons N-Series de Nokia, Walkman de Sony-Ericsson i smartphones amb sistema operatiu Windows Mobile, però és més que probable que aquest catàleg comenci a créixer ràpidament.

Una altra funció que permet el programari és compartir els arxius, pel què per a això cal violar irremeiablement el sistema DRM d’Apple. El que cal esperar (i témer per part de DoubleTwist) és la reacció que tindrà la companyia de Cupertino, i que molt probablement inclourà una demanda judicial contra la jove companyia. Contra això ja s’ha intentat blindar la start-up, limitant la forma de compartir les cançons.

Segons s’ha pogut saber, la tècnica emprada per a desprotegir les cançons d’iTunes és semblant al "ripejat" de CD’s i DVD’s, i consisteix "a grosso modo" en reproduir la cançó en mode "fast-forward" d’una banda mentre per l’altra es grava a disc, ara ja lliure de tota protecció. Com a nota, el procés provoca una pèrdua de qualitat d’un 5% aproximadament.

Més informació:

Lloc web de DoubleTwist
http://www.doubletwistventures.com/

* en anglès, terme que denota una empresa generalment de l’àmbit tecnològic, que enceta el seu camí. Normalment una start-up surt de l’ambient universitari i és creada per joves amb pocs recursos econòmics.

Guillem Alsina