Farà Intel la competència al Windows de Microsoft?

Compartir

IntelEl fabricant de microxips està generant molt d’interès sobre la seva distribució GNU/Linux optimitzada per a la plataforma Atom i màquines de tipus netbook o UMPC, de la qual se n’ha presentat recentment la beta de la versió 2.0, amb una nova interfície d’usuari que incideix en la facilitat d’ús i la reproducció de mitjans digitals. Un projecte conjunt amb Nokia també apunta a certes possibilitats en el camp dels sistemes operatius basats en GNU/Linux.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El camp del programari mai ha estat un punt fort d’Intel, evidentment essent l’empresa que va crear el concepte de microxip modern i que es dedica en cos i ànima a la producció de diverses solucions de maquinari juntament amb els microprocessadors, com per exemple xipsets, mòduls de connexió WiFi, WiMAX o targes gràfiques. Però això no ha esdevingut un obstacle per a què la multinacional californiana hagi fet algunes incursions en aquest sector, habitualment amb eines vinculades directament amb el maquinari. Moblin és un canvi sobre això.

Moblin és una distribució GNU/Linux basada en Fedora i impulsada per Intel per a la seva arquitectura Atom. Està optimitzada per a una ràpida arrancada i un funcionament i rendiment òptims en ordinadors amb un maquinari poc potent, propi de netbooks i MIDs (Mobile Internet Device). La darrera versió disponible és la 2.0 beta.

El principal canvi en la distribució es veu en el seu aspecte. La interfície gràfica ha estat treballada per assemblar-se molt més a aquella clàssica d’un netbook i no tant a un escriptori tradicional com el que ens podem trobar en una màquina de sobretaula. Així, s’assembla molt més a una Ubuntu Netbook Remix, per posar un exemple, que a un Windows XP. Una barra de tasques situada a la part superior de l’escriptori ens desplega fulls amb les diferents aplicacions a les que podem accedir o accions per dur a terme.

Moblin 2.0 beta

Des d’aquesta barra de tasques, i cada cop que entrem en una secció que agrupa diferents opcions relacionades, aquestes se’ns presenten en forma de panells, essent d’esperar que més endavant es vagin publicant plug-ins que afegeixin nous panells i, per tant, funcionalitats al sistema. La comesa de la distribució s’ha orientat a la reproducció de continguts digitals audiovisuals, la navegació per Internet i l’ús de xarxes socials i serveis 2.0 principalment.

Moblin 2.0 beta 

Moblin és, fins a la data, una de les distribucions GNU/Linux que presenta una interfície d’usuari més polida pel que fa a l’aspecte, malgrat que en funcionalitat i senzillesa no dista gaire d’una Ubuntu Netbook Remix entre d’altres. La qüestió principal és què farà Intel amb ella, si la promocionarà com a sistema operatiu low cost per als seus processadors, o bé la deixarà com una opció per als més linuxers.

Promoure aquesta distribució com a sistema operatiu portaria Intel a un enfrontament amb Microsoft, que domina ja el segment dels netbooks gràcies a haver permès als fabricants i integradors l’adquisició i ús de llicències de Windows XP, un sistema operatiu teòricament descatalogat per a les màquines d’escriptori però que degut a les mancances de Vista, encara triomfa en elles i és molt buscat pels usuaris. Amb un Windows 7 proper a estrenar-se i que disposarà de versions optimitzades per a netbooks, la companyia de Redmond sembla tenir-ho tot guanyat en aquest segment de màquines ultralleugeres, tot i que aquest és encara prou jove per ser permeable a canvis.

Moblin 2.0 beta

Imaginem una Intel perseguint acords amb els fabricants que integren els seus processadors per a què emprin Moblin en els seus netbooks. Sense cap mena de dubte, aquesta distribució aconseguiria un lloc prou important entre els netbooks amb Linux, i seria fins i tot capaç de robar-li una part significativa del pastís a Windows en aquest segment. Quelcom per al que Microsoft potser no s’ha de preocupar, però que sense cap mena de dubte li seria molest.

Per la seva banda, a Intel li interessa no dependre de la companyia capitanejada per Steve Ballmer, continuar essent la plataforma de maquinari de referència sigui quin sigui el sistema operatiu emprat. El seu veritable rival aquí podrien ser els netbooks basats en xips ARM amb Android, que han començat a fer la seva aparició tímidament en el mercat i dels quals se n’espera un desembarcament molt més massiu en dates properes.

Amb Moblin, la multinacional californiana perseguiria oferir una alternativa de baix cost a aquests portàtils (estalviant l’import de la llicència del Windows) per a ocupar el seu nínxol de mercat i asfixiar la seva comercialització. Almenys, aquest és el meu punt de vista.

I Microsoft? farà els ulls grossos. Li interessa, perquè de moment no adaptarà el seu Windows a l’arquitectura ARM, amb la qual cosa aquesta maniobra juntament amb el bloqueig que Intel durà a terme respecte a ARM, deixarà el mercat dels netbooks més o menys tal i com està ara mateix.

No és l’únic projecte lliure en què està ficada Intel. Juntament amb Nokia, fa poc han llançat oFono, orientat a la creació d’aplicacions per a telefonia GSM/UMTS en modalitat de programari lliure. Un altre míssil teledirigit contra Android?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)