Fedora és la primera gran distribució Linux que sospesa considerar ARM com a arquitectura primària

Compartir

L’èxit dels tablets lleugers basats en aquesta arquitectura de maquinari i les seves bones perspectives de futur, fan que la plataforma ARM cada dia es faci més interessant per als productors de sistemes operatius.

És estrany que, fins ara, cap de les principals distribucions GNU/Linux s’hagi decidit a treure una versió per a tablets i, en general, qualsevol màquina basada en l’arquitectura ARM que tan de moda s’està posant ara. O, si més no, els intents duts a terme fins ara (amb l’honrosa excepció d’Ubuntu per a Android) han quedat en un segon pla bastant discret.

Fedora podria invertir aviat aquesta tendència si s’aprova la iniciativa de considerar l’arquitectura ARM com un objectiu primari, a proposta del comitè directiu de la coneguda distribució GNU/Linux que serveix com a base a (i alhora es retroalimenta de) Red Hat.

Aquesta proposta s’hauria debatut en la reunió que aquest organisme directiu va celebrar el passat 19 de març, segons informa el lloc web LWN.net, especialitzat en l’actualitat de la plataforma del pingüí.

La decisió no és ferma, i s’haurà de debatre en altres trobades, però és sens dubte de gran interès, i a més de probablement ser aprovada per Fedora, també hauria de ser adoptada per altres distribucions en el futur.

Actualment, els xips ARM s’associen només amb dispositius mòbils com smartphones i tablets, però a banda de que aquests estan guanyant cada dia més importància entre tota mena d’usuaris, també s’està perfilant el desembarcament d’ARM en els ordinadors de sobretaula i portàtils.

I no només es quedaran aquí: per als servidors també hi ha perspectives, especialment gràcies al seu baix consum energètic i la seva escassa generació de calor, fet que aporta avantatges que fan sospesar l’ús d’aquesta tecnologia tot i el seu principal handicap que és el de no oferir tanta potència bruta com els processadors x86.

És precisament en el camp dels servidors en el que GNU/Linux disposa de la seva major quota de mercat i ha aconseguit més èxit i acceptació, de manera que estratègicament, a totes les distribucions que pugnen per fer-se lloc en aquest mercat, els convé tenir en compte l’arquitectura ARM com una arquitectura a prendre en consideració de cara a un futur immediat.

La iniciativa del comitè directiu de Fedora pot venir també marcada per l’agenda de Red Hat, una de les principals jugadores en el terreny dels servidors Unix/Linux.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: