Fennec: el nou navegador m

Compartir

Amb les mateixes funcions que han definit al navegador de sobretaula com ara la interfície XUL i les eines anti-phishing o anti-malware, aquest projecte es presenta com una alternativa de futur a Opera i Safari, els dos navegadors web amb més bona crítica en l’àmbit dels dispositius mòbils.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No és una cosa nova que Mozilla vulgui entrar en el camp dels navegadors web per a dispositius mòbils; de fet ja ha tingut el seu particular bateig de foc amb Minimo, un navegador que es va donar a conèixer fa quatre anys per a dispositius equipats amb Windows Mobile però que ha tingut molt poca repercussió en el mercat. Per això, Mozilla s’ha entestat a entrar en un mercat que cada dia guanya nous usuaris i la importància del qual (ja prou palesa) també creix.

El nou nom en clau que haurem de recordar és Fennec, el que sembla serà la versió mòbil oficial de Firefox i el primer objectiu del qual és proporcionar un equivalent al navegador de sobretaula en l’ecosistema de dispositius mòbils per permetre als usuaris de Firefox que tinguin també un programa equivalent en els seus telèfons i PDAs. Amb aquest producte es dota a més als projectes de programari lliure i a les empreses que desenvolupen sistemes encastats amb un navegador per a què el puguin incloure en els seus propis projectes.

En l’apartat tècnic, Fennec mantindrà l’alt compliment dels estàndards marcats pel W3C i, sobretot, oferirà suport per als plug-ins i add-ons existents basats en la interfície XUL. La gran quantitat de programari que s’ha desenvolupat en forma de plug-ins i add-ons per a Firefox fa presumir que l’equip de desenvolupament de Fennec tindrà interès en que el seu navegador sigui compatible a algun nivell amb tota aquesta base de programari desenvolupat.

Podran gaudir d’ell els usuaris de GNU/Linux i de Windows Mobile. En el primer d’aquests dos sistemes, Fennec emprarà la versió mòbil de les llibreries GTK, base de Gnome. El motor de renderitzat també serà Gecko 1.9.1, i encara que en el lloc d’aquest projecte no ho posa, és de suposar que es tractarà d’una revisió més optimitzada per a dispositius mòbils, en els quals l’ús de la memòria i altres recursos és molt més restringit.

La funcionalitat de cerca avançada d’adreces i memòria que posseeix la barra d’adreces del Firefox 3 també serà passada d’alguna manera a Fennec juntament amb altres funcions com ara el gestor de contrasenyes. En el terreny de la seguretat, les funcionalitats anti-phishing, anti-malware i d’auto-actualització també estaran disponibles.

Pel que fa a la data de llançament, la Fundació Mozilla presumeix que podrem veure la primera beta pública a finals d’aquest any. Els interessats en seguir mentrestant el desenvolupament d’aquest projecte poden fer-ho subscrivint-se a la llista de distribució creada expressament.

Davant Fennec es troben durs competidors com la família Opera, composta per Mini i Mobile, l’Internet Explorer de Microsoft inclòs en Windows Mobile i el Safari d’Apple de l’iPhone i l’iPod Touch.

Finalment, i a mode de curiositat, explicarem que Fennec és el nom d’una espècie de guineu endèmica del nord d’Àfrica, relacionant també amb el nom tots dos navegadors (Firefox és, literalment "guineu de foc").

Guillem Alsina