Ficada de pota en Gmail fa que es perdin dades d’usuaris

Compartir

GoogleEs desconeix si els usuaris afectats podran recuperar la informació perduda en un futur proper, encara que el que s’informa és que, de moment, poden continuar emprant les seves bústies de correu electrònic. Tot i que se li han fet agres crítiques a Internet, la companyia del cercador afirma que l’incident ha afectat menys de l’1% dels usuaris del seu servei de correu electrònic en el núvol.

Redacció – Les fallades existeixen, d’això no n’hi ha cap mena de dubte, i tan exposats a elles hi estem les persones individuals com les organitzacions més grans, siguin aquestes governs, empreses o qualsevol altra. Però a hores d’ara, les fallades informàtiques ens afecten especialment perquè deixen tocats diversos aspectes de la nostra vida, ja siguin personals o professionals. Per exemple, que s’espatlli un disc dur pot provocar-nos des de perdre les fotos de les nostres darreres vacances fins a la comptabilitat de tot l’any del nostre petit negoci.

Si parlem de serveis en el núvol (cloud) ens referim a la continuïtat de negoci de centenars, milers o fins i tot milions de persones. Des de sempre, i més d’ençà que s’ha desfermat la moda de l’ús de serveis allotjats a través d’Internet, els seus usuaris han estat víctimes d’aquestes fallades. La darrera s’ha donat en Gmail, que ja havia patit un problema greu fa ara gairebé dos anys, i que ara ha perdut les dades d’uns quants milers d’usuaris.

Concretament, la fallada es va produir la matinada del diumenge 27 al dilluns 28 (horari europeu), afectant inicialment una quantitat estimada d’un 0,29% dels usuaris del servei, el que representa aproximadament entre 500 i 600.000 internautes. El problema consisteix en el fet que, quan els usuaris afectats entren al seu compte, es troben amb un missatge de benvinguda com si aquest acabés de ser donat d’alta, i no poden accedir a tots els seus missatges emmagatzemats.

Google realitza còpies de seguretat dels continguts dels comptes dels seus usuaris per si en algun moment passa una desgràcia com aquesta, però ja sabem que aquest tema és més delicat del que sembla, i la pèrdua d’informació és factible. A poc a poc, un bon nombre d’aquests comptes de correu han anat recuperant la normalitat, fins al punt que en la darrera actualització que hem pogut veure, només un 0,08% dels usuaris quedava afectat.

Aquesta incidència, juntament amb altres que s’han anat donant al llarg dels darrers anys en serveis allotjats, posa de relleu com de delicada pot esdevenir la situació si confiem única i exclusivament en aquesta mena de serveis i si no realitzem personalment una còpia de seguretat en local.

El tractament de la incidència ha estat el correcte?

Més d’un pot criticar el tractament que Google ha ofert a aquesta incidència, doncs ni en el blog oficial de Gmail, ni a la pàgina d’entrada al servei, ni en el seu Twitter s’hi especifica res sobre el tema. Hem d’anar al “dashboard” d’estat de les aplicacions per tal de conèixer alguna informació sobre el tema, i al seu fil RSS si volem disposar d’un històric d’actualitzacions.

Òbviament, a tots ens dol reconèixer una errada o un problema patit a la nostra mateixa pell, però en el cas que aquest afecti una tercera part, aquesta ha de ser informada d’alguna manera. Els usuaris amb menys coneixements tècnics es poden quedar parats i sense saber què fer al respecte, confosos sense saber si el problema és seu per haver esborrat accidentalment alguna cosa o algú ha entrat en el seu compte sense permís.

En aquest cas, el tractament informatiu del problema no s’ha fet a un nivell “de carrer”, sinó més tècnic, i això hauria de ser objecte de debat.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)