Finalment, Google ho fa: oferirà un sistema operatiu per a màquines desktop

Compartir

GoogleSota el nom Chrome OS s’oferirà una experiència d’usuari innovadora i molt simplista, basada en les Aplicacions web i que ara mateix es troba en una fase primerenca de desenvolupament.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’especulava amb ell i se’l desitjava: un sistema operatiu de Google. Es deia que estaria basat en GNU/Linux, que beuria de les fonts d’Android o seria una evolució d’aquest per a màquines desktop, o bé que seria una eina en línia semblant a l’eyeOS. Finalment, serà un sistema nou i diferenciat d’Android però igualment basat en un kernel Linux al qual se li afegiran els elements necessaris per a proporcionar una experiència d’usuari còmoda i senzilla.

La companyia del cercador ha donat a conèixer la bona nova a través del seu bloc oficial, donant a conèixer alguns detalls de concepte de la nova plataforma. El nom del sistema serà Chrome OS, ja que l’experiència d’usuari es basarà en Aplicacions web que podran ser executades en local i com a serveis en línia des de màquines amb Windows, Linux o Mac OS X amb Google Chrome com a navegador. Així, la base de programadors per a la nova plataforma serà molt àmplia ja d’entrada, doncs els programadors web podran usar els seus coneixements per a crear aplicacions havent d’aprendre molt poques coses noves.

L’objectiu inicial de Google són els netbooks, els ordinadors menys potents i amb els que es suposa els usuaris passen més temps connectats a Internet emprant aplicacions en línia. Sembla clar que el nou sistema operatiu heretarà algunes de les característiques del navegador web de la companyia. No s’ha dit explícitament, però m’aposto el què sigui que la virtualització dels processos en execució serà un dels punts forts d’aquesta nova plataforma, per a incrementar tant l’estabilitat del sistema i les seves aplicacions, com la seguretat. I és que no en va, Chrome ha demostrat ser un navegador molt segur gràcies a les seves funcionalitats de virtualització.

Però Google no limitarà Chrome OS als netbooks; la seva intenció és començar per aquí però fer que la seva plataforma sigui una opció vàlida per a màquines d’escriptori (desktops) i notebooks (portàtils convencionals). Tot sembla haver estat molt ben calculat per llançar un assalt al “territori Windows” quan s’hagi assegurat una bona base sobre la qual sustentar-se.

Alguns punts intriguen a aquells que s’han interessat per aquesta nova iniciativa de la companyia del cercador: si el sistema operatiu està basat en un nucli Linux, quin serà el model de drivers seguit? De sobres és sabut que la plataforma del pingüí pateix de manca de suport per part dels fabricants, el què condueix a un retard en la disponibilitat de drivers per a certs perifèrics com ara targes de xarxa sense fils o impressores. Si bé el segon cas és cada cop més superflu, el primer pot representar un seriós handicap per a l’adopció de Chrome OS.

Això ens porta directament a preguntar-nos quin serà el suport que rebrà dels fabricants. Al meu parer, rondarà al què ja rep ara Android, una plataforma que ha despertat un gran interès entre el públic, que ha protagonitzat alguns llançaments interessants, però a la qual els fabricants de terminals de telefonia mòbil sembla que s’hi estan apuntant-se més per moda i per “quedar bé” que no pas per convicció. Alguns, com HTC, realitzen grans llançaments dels seus terminals Android (que es venen bé) mentre continuen recolzant-se en Windows Mobile per a la gran majoria de la seva gamma de telèfons, promocionant aquest sistema per a usos professionals (que són, al cap i a la fi, els usuaris més buscats per fabricants i operadores).

Crec que el que més, el que menys, tots els fabricants tindran algun model de netbook basat en Chrome OS quan aquest surti al mercat, però com passa ara amb GNU/Linux, no deixarà de ser una part mínima del seu catàleg, mentre el gros d’aquest surt al carrer equipat amb el Windows de Microsoft.

Pel què fa a la relació amb Android, em resulta paradoxal que la companyia no hagi optat per anomenar al seu sistema de sobretaula de la mateixa manera, donant la mateixa imatge que fa Microsoft amb les diverses versions del Windows. Tampoc em sembla que es vagin a fer gaires eines de sincronització directa i connexió del mòbil a l’ordinador, doncs per a això ja està Internet, que actuarà d’intermediari entre tots els dispositius.

Pel què fa a la reacció dels usuaris, és tota una incògnita. Serà necessari esperar a veure què és el que passa en el camp dels netbooks per a jutjar si Chrome OS té o no futur per a fer-se amb una part significativa del mercat.

El nou sistema operatiu de Google es troba probablement en una fase de desenvolupament encara molt primerenca, però la companyia del cercador ja ha confirmat que espera comptar amb el suport i col·laboració de la comunitat, i que obrirà el codi font del seu desenvolupament tan bon punt li sigui possible. Els caçadors de captures de pantalla quedaran, almenys, decebuts en aquest moment, perquè no s’ha vist encara l’aspecte que tindrà la interfície d’usuari, i és probable que encara triguem uns quants mesos en poder-ho veure.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)