Firefox 3.1 incorporarà suport natiu per al còdec Theora

Compartir

FirefoxMozilla ha donat 100.000 dòlars per assegurar el futur desenvolupament d’aquest còdec.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El vídeo és un element cada cop més important a l’actual Internet, i l’èxit de llocs com YouTube (líder sense cap mena de dubtes en aquest segment), Vimeo o Mogulus així ho prova, traspassant les fronteres de la Xarxa de xarxes per amarar a tota la societat. Qui no ha comentat alguna vegada amb els amics un vídeo molt divertit que ha vist al YouTube?

Sabent que si vol guanyar la batalla per les preferències dels usuaris en qüestió de navegadors web, la Fundació Mozilla s’ha decidit a apostar fort pel vídeo d’alta qualitat, buscant per a això un còdec que pugui satisfer les seves necessitats al proporcionar suport natiu per a això en Firefox 3.1 .

Amb aquest objectiu en ment, va obrir un concurs amb la condició de què els còdecs presentats fossin lliures, és a dir, es disposés de les seves especificacions i no estiguessin subjectes a royalties. A la fi, es va seleccionar Theora, un còdec que permet vídeo en qualitat HD i que ha estat creat pel mateix grup que impulsa el còdec d’àudio OGG Vorbis. Com a premi, els desenvolupadors d’aquest còdec rebran un xec per valor de 100.000 dòlars que gestionarà la Fundació Wikimedia.

El motiu d’aquesta inclusió és que, a més, Firefox 3.1 suportarà la versió 5 d’HTML (HyperText Markup Language, el llenguatge de marques amb el qual es defineixen les pàgines web) que inclou entre d’altres tags nous els de <VIDEO> i <AUDIO> per encastar directament continguts multimèdia en una pàgina. Si fa anys havíem vist una cursa entre Netscape i Internet Explorer per establir l’estàndard en quant a aparença de les taules i altres elements d’una pàgina i la seva codificació en HTML, ara presenciem una competició semblant però per marcar els futurs estàndards de vídeo de la Xarxa.

A més d’aquesta novetat, Firefox 3.1 inclourà la possibilitat de navegació privada (com ja té Google Chrome), suport per a interfície multitàctil i gestual, i un nou intèrpret de Javascript més potent (semblant també al V8 de Chrome) anomenat TraceMonkey.

Guillem Alsina