Firefox 3.5: un torpede a la línia de flotació de Microsoft

Compartir

FirefoxPoc després de què la companyia de Redmond presentés en societat la versió 8 del seu Internet Explorer, de la qual poc se n’ha parlat en la majoria dels mitjans especialitzats, la Fundació Mozilla presenta la seva nova aposta en la “guerra dels navegadors”, amb la que espera ampliar la seva quota de mercat que, per primera vegada des de fa molts anys, comença a fer veritable ombra al browser de Microsoft.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Firefox ataca novament, justament un any després del llançament de la seva versió 3 que va catapultar el nombre d’usuaris del seu navegador, molt optimitzat en la seva versió per a Windows, però que al mateix temps va despertar crítiques entre alguns defensors acèrrims del programari lliure per considerar que la Fundació Mozilla es bolcava excessivament en aquesta plataforma propietària.

El rendiment global del programa es millora, amb especial èmfasi en el motor de procés de JavaScript, quelcom que tots els navegadors moderns (Chrome, Safari,…) estan optimitzant dia rere dia. El motiu no manca d’importància: les tècniques de programació de serveis en línia 2.0 es basen majoritàriament en frameworks que empren diverses tecnologies (Com AJAX, sigles d’Asynchronous JavaScript and XML) que s’assenten principalment en JavaScript, un llenguatge que amb això s’ha tornat més important a la Web moderna. Un motor de processat de JavaScript més ràpid implica que les aplicacions en línia s’executen amb més soltura, i l’internauta queda més satisfet. D’aquí la seva gran importància.

Aquest nou motor de processat de JavaScript rep el nom de TraceMonkey.

La seguretat és també un apartat que el nou Firefox 3.5 amplia amb un mode de navegació privada. Aquesta funcionalitat, inclosa primer en Google Chrome i després a l’Internet Explorer, permet a l’internauta realitzar una completa navegació sense deixar al seu ordinador cap rastre dels llocs que ha visitat.

També es pot optar per eliminar el rastre d’un sol dels llocs visitats amb la funció “Oblidar aquesta pàgina”, o bé l’activitat desplegada al llarg de les últimes hores amb la funcionalitat “Esborrar activitat recent”.

S’inclouen diversos elements de la definició de l’HTML 5, nova versió del llenguatge per a definició de pàgines web en què es marquen, per exemple, formats estandarditzats per a àudio i vídeo encastat, que són precisament els que inclou el nou Firefox. Així, el popular navegador lliure s’apunta un gol en ser dels primers a incorporar compatibilitat amb la nova revisió d’aquest llenguatge, i el què ho fa més a fons.

Amb Firefox 3.5, per veure -per exemple- un vídeo en format OGG Theora no serà necessari instal·lar plug-ins addicionals.

També s’agilitzen les funcions de geolocalització vinculades amb un lloc web, de manera que a partir d’ara els webmasters podran oferir als seus visitants informació geolocalitzada, sempre que aquests darrers permetin compartir la informació sobre la seva localització.

Xifres a l’alça

El nou Firefox és la guinda del pastís per a un navegador que ha aconseguit superar el 20% de presència global en el mercat, amb situacions puntuals com en els països nòrdics i bàltics, en què en alguns casos Firefox disposa de més del 50% de la quota de mercat.

És previsible que el nou Firefox, més ràpid i complint amb part de l’estàndard HTML 5, enlluerni a un nombre més gran d’usuaris, i m’atreveixo a aventurar que entre ara i setembre es menjarà fins al 30% del conjunt total. Amb ell, continuaran creixent (encara que en molta menor proporció) Safari i Chrome, i el què ho passarà pitjor serà Opera, un browser que tot i les seves excel·lents prestacions i funcionalitats, no acaba d’enlairar-se entre el públic.

Microsoft és la més perjudicada per l’èxit de Mozilla; el seu navegador web ha passat de tenir més del 90% dels internautes de tot el món quan la companyia de Redmond va aconseguir derrotar a Netscape en la primera “guerra dels navegadors”, a sobrepassar amb prou feines el 60% amb una tendència a la baixa. Aquesta derrota s’està produint en la seva pròpia plataforma, perquè ni GNU/Linux ha aconseguit sobrepassar l’1% del mercat de sistemes operatius d’escriptori, ni les màquines amb Mac OS X passen del 10% del mercat, amb el què cal concloure que són els internautes que empren màquines amb Windows els què instal·len Firefox com a navegador predeterminat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)