Firefox 3 arriba amb ? nims de presentar batalla a l’Internet Explorer

Compartir

Amb noves funcionalitats que busquen fer-lo més atractiu a qualsevol perfil d’usuari com la nova barra d’adreces "intel·ligent", el navegador lliure per excel·lència vol establir rècords i captar cotes d’usuaris fins ara només somiades, discutint-li el tron al totpoderós Internet Explorer de Microsoft.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tan gran ha estat l’expectació per la nova versió del navegador lliure multiplataforma, que moltes distribucions Linux van incorporar versions beta o release candidate en productes finals, com és el cas d’Ubuntu 8.04 en la qual s’hi va incloure la cinquena beta de Firefox 3.

La disponibilitat del nou Firefox es produeix simultàniament en 50 llengües, entre les quals s’hi compten el català, castellà (en les seves variants espanyola i argentina), euskera, gallec, francès, portuguès, japonès, coreà o alemany entre d’altres.

Les principals novetats de Firefox 3 són:

– Gestor de contrasenyes: present ja en la versió anterior, en aquesta no es mostra cap finestra pop-up preguntant si volem desar el nostre nom de usuari i contrasenya corresponent al lloc web al qual accedim, sinó que molt a l’estil de l’Internet Explorer amb el sistema de seguretat d’execució dels controls ActiveX, se’ns mostra una barra a la part superior del lloc que ens ofereix les opcions per desar la contrasenya, no desar-la però només per a la sessió en curs, o oblidar-nos-en. Si volem resoldre aquesta situació una mica més endavant, podem continuar tranquil·lament la nostra feina a l’àrea de renderitzat de la pàgina a la finestra de Firefox mentre aquesta barra continua a la part superior.

– Preferits amb un sol clic: prémer sobre la icona en forma d’estrella de la part dreta de la barra d’adreces ens permet afegir de forma ràpida l’adreça mostrada en aquesta barra als nostres preferits. Realitzar un doble clic ens obre el quadre de diàleg per situar el nou preferit en una subcarpeta. Una altra funcionalitat que s’afegeix als bookmarks (preferits en anglès) són els tags, de manera que ara podem etiquetar cada preferit amb una sèrie de marques per les quals poden ser buscats a posteriori. Aquesta recerca es realitza amb tan sols introduir el tag o part del nom del preferit a la barra d’adreça.

– Millorat el rendiment de l’aplicació en diversos aspectes com per exemple el processament de Javascript o l’ús de menys quantitat de memòria. Naturalment, la velocitat de renderització de les pàgines i la seva qualitat gràfica també han augmentat.

– Les mesures de seguretat augmenten. Per començar, podem consultar la legitimitat d’un lloc web mitjançant la icona disponible a la banda esquerra de la barra d’adreces, i que ens proporciona informació del lloc web que estem visitant sempre que aquest disposi d’un certificat digital. També disposem d’una eina anti-phishing que funciona mitjançant llistes i que ens permet saber si estem operant contra una pàgina fraudulenta que intenta assemblar-se al nostre banc, per exemple.
Un altre aspecte és la integració amb el programari antivirus, quelcom especialment interessant sobre la plataforma Windows doncs permet que en descarregar un fitxer des d’Internet, aquest sigui automàticament escanejat. Els controls paterns, que impedeixen que s’entri en llocs web amb determinats continguts, també han estat millorats. En Windows Vista, Firefox 3 s’integra millor amb els controls que ja proporciona el mateix sistema operatiu.

– Integració de la interfície d’usuari amb el sistema operatiu sobre el qual està instal·lat el programa: ja sigui Mac OS X, Windows Vista, XP o Linux, l’aspecte de Firefox 3 s’adapta al sistema operatiu sobre el qual s’executa, integrant-se també més en la forma de funcionar.

– Funció de zoom: permet engrandir una part de la pàgina en pantalla per llegir còmodament un text o veure una imatge petita.

La "joia de la corona" de Firefox 3 és la barra d’adreces, que inclou la funció de preferits amb un sol clic abans esmentada, i una potent eina de recerca predictiva, de manera que si volem anar a una pàgina que hem consultat en el passat i no recordem la seva adreça exacta, podem teclejar qualsevol terme que aparegués en el seu títol o URL per a què ens comencin a sortir adreces vinculades a aquestes paraules. En resum, una potent eina de la qual a Mozilla se’n senten molt orgullosos, fins al punt que fou un dels elements més destacats per Tristan Ninot en el passat Bdigital Global Congress de Barcelona.

I no és per a menys: la barra "aprèn" els costums de l’usuari pel que fa a navegació per respondre més ràpidament a les cerques d’adreces per paraules clau. Una arma de doble tall, doncs pot arribar a resultar incòmoda a aquells usuaris que consulten sovint continguts "per a adults" i que un dia es veuen en la situació d’haver de buscar una pàgina davant d’una altra persona, amb el que els van apareixent adreces de pàgines que els resulten incomodes…

Aquestes són només les principals novetats. La llista completa, comptant tots els canvis menors, ocuparia una bona quantitat de pàgines. En ser un navegador lliure i gratuït, és possible descarregar-lo des d’Internet, instal·lar-lo, provar-lo i si no ens interessa simplement desinstal·lar-lo i oblidar-nos-en.

Firefox 3 arriba també per culminar una llarga campanya mediàtica el principal focus d’atenció de la qual ha estat el Download Day, una iniciativa amb la qual s’ha volgut establir un Rècord Guinness com el programari més descarregat d’Internet en un sol dia. La marca era nova, però la intenció era deixar-la prou alta per a què no es pugui superar… fins a la propera versió del mateix navegador web (és de suposar).

Guillem Alsina