Firefox celebra els seus primers cinc anys d’existència

Compartir

FirefoxLa Fundació Mozilla anima als internautes a celebrar festes per tot el món per tal de commemorar aquesta fita del navegador lliure que va emergir de les cendres de Netscape.

Redacció – Fa cinc anys veia la llum Firefox 1.0, aposta d’un nou navegador web lliure i multiplataforma basat en el codi font de Mozilla, el paquet integrat (navegador, client de correu electrònic, composició de pàgines web) resultat d’obrir el codi de Netscape, el gran perdedor de la primera guerra de navegadors web que el va enfrontar amb l’Internet Explorer de Microsoft. Els nois de Bill Gates van aconseguir donar-li la volta a una situació de ple domini de Netscape a base d’integrar el seu browser dins de Windows, de manera que alguns organismes de regulació del mercat van trobar a la companyia de Redmond culpable de pràctiques monopolístiques en aprofitar-se d’una situació avantatjosa en el mercat amb un altre producte per a imposar el seu navegador.

En aquest lapse de temps, Firefox ha passat d’una situació de mercat gairebé marginal a tenir la posició de lideratge en alguns països amb més del 50% del mercat dels navegadors web, i gairebé un de cada quatre ordinadors de tot el món executen la guineu de foc. No ha estat un període exempt de crítiques, tot i que aquestes s’han dirigit majoritàriament a l’organització que es troba al darrere del programa, la Fundació Mozilla, i no al navegador al qual, en tot cas i parlant en termes tècnics, només se l’ha acusat des d’alguns llocs d’estar-se convertint en un programa massa “pesat”, que consumeix massa recursos de la màquina. Entre les novetats que han presentat les darreres versions, destaca la major “lleugeresa” respecte a les anteriors, amb el que implícitament es reconeix el problema d’un programa massa “pesat”.

El pes principal de les celebracions pel primer lustre del navegador lliure per excel·lència el porta el lloc web Spread Firefox, a l’ensems destinat a donar a conèixer aquest programa i “evangelitzar” als usuaris tant en les virtuts del programari lliure com en l’ús de la guineu de foc.

Per a això s’han creat algunes iniciatives, tant a Internet (mitjançant banners i altres elements que els usuaris poden situar en els seus llocs web) com presencialment mitjançant festes. Sembla que és l’última moda, i fins i tot ho va intentar Microsoft per a la presentació del seu Windows 7, malgrat que l’organització (que anava a càrrec d’una empresa externa a la multinacional de Redmond, contractada) fou motiu de burles per part de molts internautes.

Per a l’organització d’aquests esdeveniments, comptarem amb el suport de la Fundació Mozilla, que ha posat a disposició dels internautes un calendari en el qual s’hi poden consultar les festes i actes diversos organitzats arreu del món i que guarden relació amb Firefox i la celebració d’aquest cinquè aniversari.

Més informació

Timeline de Firefox

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)