Firefox és “Google-dependent”

Compartir

FirefoxNou de cada deu dòlars percebuts per la Fundació Mozilla (entitat encarregada de coordinar el desenvolupament del navegador i que actua com a difusora de la seva existència) procedeixen de l’acord amb Google, que ara disposa del seu propi navegador web.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La Fundació Mozilla és l’entitat encarregada de coordinar els voluntaris que treballen en el navegador web lliure Firefox, a més de contractar personal que realitzi les funcions d’enginyeria, desenvolupament i coordinació necessàries per dur a bon port un projecte d’aquesta magnitud. recordem que no en va estem parlant del segon navegador més emprat al món darrere de l’Internet Explorer amb més del 23% del mercat, i que en alguns països pren la davantera al browser de Microsoft. Doncs bé, en els darrers resultats financers presentats per aquesta entitat i que corresponen al passat any 2008, s’aprecia la gairebé total dependència que té respecte a Google.

Ambdues companyies van signar un acord el 2005 que es va prorrogar en el 2008 i que expirarà a finals de 2011 segons el qual, el cercador de Google és el predefinit en Firefox un cop instal·lat el programa i, a canvi, Google comparteix amb la Fundació els beneficis derivats de la publicitat que els usuaris del navegador lliure generen en fer clic en els anuncis presentats en realitzar una cercador. Si ja en el 2006 el 85% dels ingressos de Mozilla depenien d’aquest acord, l’any passat es va tancar amb una major dependència en aquest aspecte: fins a un 90% dels gairebé 80 milions de dòlars que la Fundació va recaptar es van deure a Google.

Això pot ser perillós per a Mozilla, encara que no mentre Firefox sigui una opció tan utilitzada. Fins ara Google no disposava d’una opció vàlida a aquest navegador, però Chrome està aquí per a erigir-se en alternativa a tots els browsers actualment disponibles, i és previsible que la seva quota de mercat augmenti de manera molt ràpida en el futur proper. Una aposta a més llarg termini és Chrome OS, que inclou també el navegador Chrome però del que no s’espera que acapari una part significativa del mercat a curt/mitjà termini.

Firefox continua creixent i, de moment, continuarà sent molt llaminer per a Google mantenir la seva marca i serveis associats a ell. El problema es donarà probablement en el moment en què Firefox decaigui en el mercat i Chrome es consolidi com una opció molt forta. Llavors si que Google pot sospesar el tallar l’aixeta a Mozilla. Malgrat tot, que això passi abans del 2011 és impensable, i que s’esdevingui immediatament després és poc probable. Si Google pren la decisió d’abandonar a Mozilla, aquesta podria donar-se entre el 2013 i el 14, i durant aquest temps la Fundació segur que buscarà fonts alternatives de negoci.

Si, a més, ens posem en un escenari de fallida per a la Fundació Mozilla perquè Google deixa de finançar-la, en ser Firefox i els altres projectes programari lliure i de codi obert, aquests podrien ser continuats sense problemes per la comunitat. L’única cosa que es trobaria a faltar és la promoció i el recolzament ofert per la Mozilla Foundation que, tot i que no sembli, han estat vitals per a què aquest navegador s’hagi donat a conèixer i, per tant, hagi arribat a cotes tan altes d’ús.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)