Apple no fou visionària, si no que va contribuir en part a la derrota d’Adobe

Compartir
Navegant amb el mòbil

Navegant amb el mòbil

A despit que ara se li pugui atribuir una visió de futur extraordinària a Steve Jobs per avançar-se al què ha passat aquesta setmana passada amb l’abandonament d’Adobe de la seva plataforma Flash per a mòbil, la veritat és que més que preveure allò que s’ha esdevingut, Steve Jobs i els seus van ajudar a precipitar-ho.

Es veia a venir, igual que s’entreveu que algun dia serà la fi de Flash en les plataformes d’escriptori, i encara que molts han atribuït a Steve Jobs i Apple una visió de futur encertada respecte a què Adobe llençava la tovalla amb Flash en l’ecosistema mòbil la setmana passada, la veritat és que la fi d’aquest programari estava cantada, i només feia falta posar-li data de caducitat.

Flash estava condemnat d’ençà que HTML5 va començar a fer acte de presència en els diferents navegadors, inclosos els mòbils. És molt més estàndard, més universal, ja que per a disposar de compatibilitat amb aquest llenguatge de marques en una plataforma nova, només cal recompilar un dels navegadors existents a aquesta.

Posem com a exemple el cas de Maemo (l’antic Linux de Nokia i un dels predecessors de MeeGo) en l’N900, que disposa d’un navegador Firefox gràcies al port que es va fer del codi font d’aquest browser. Sí, també hi ha compatibilitat amb Flash doncs llavors se li veia futur a aquest sistema operatiu, però què hagués passat de no haver-n’hi? Que hauríem d’haver esperat a què Adobe fes el gest de migrar aquest programari a Maemo, però en canvi podríem estar segurs de que qualsevol navegador web publicat en un futur per a aquesta mateixa plataforma seria HTML5-compliant.

L'iPad; com tots els dispositius mòbils Apple, no és compatible amb Flash

L'iPad; com tots els dispositius mòbils Apple, no és compatible amb Flash

Comptat i debatut, el que vinc a dir és que és infinitament més fàcil comptar amb un port d’un navegador conegut que podem fer nosaltres mateixos en cas de ser de codi obert (com Firefox, sense anar més lluny) que una empresa privada es decanti per mantenir una versió del seu programari per a una plataforma minoritària.

A més, Adobe és una empresa amb la qual, i en un moment determinat, qualsevol altra pot entrar en competència, fins i tot les que produeixen plataformes de programari mòbils, amb la qual cosa es produiria una situació un xic violenta. En comptes d’això, es pot optar per un estàndard obert i neutral, que empra tothom i amb el qual ningú competeix com és HTML5.

Per a l’usuari també és més còmode, ja que ja no es tracta d’instal·lar un plug-in, només un navegador que pot portar ja preinstal·lat el sistema operatiu.

L’obsessió d’Apple respecte a la nul·la compatibilitat Flash dels seus dispositius és deguda, fins on jo sé i imagino, a la mentalitat de Steve Jobs i la cúpula de la companyia de la poma de controlar fins a l’extrem el que es pot i no es pot executar en un dels seus dispositius mòbils. Pensem que Flash permetia executar jocs i, fins i tot, accedir a codi i aplicacions a través d’Internet que no estiguessin presents a l’App Store. I amb això es podia arribar fins i tot a continguts pornogràfics! tot un “anatema” per a Jobs i els seus, que ja van dir que si algú volia veure noies lleugeretes de roba, que es comprés un Android…

Es rumoreja que el llançament d’alguna versió de Photoshop per a Windows abans que per a Mac també va “emprenyar” al “summe sacerdot” d’Apple, però això ja són llegendes urbanes en les quals podem creure-hi o no (encara que tampoc m’estranyaria gens…).

El cas és que no crec que Jobs veiés més clar el futur que els altres, simplement va forçar una mica més les coses en prohibir Flash sobre iOS, una mesura arbitrària de control com el forçar que els seus dispositius s’hagin de sincronitzar amb iTunes i no es pugui accedir al seu sistema de fitxers des del sistema operatiu.

Això va ser una peça més de la llosa que s’ha posat sobre el Flash mòbil, i que contribueix a la bonica tomba que se li està construint al producte multimèdia que Adobe va heretar de Macromedia, per a major glòria d’HTML5 i les seves funcions d’àudio, vídeo i interactivitat.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: