Foresight, un nou contendent entre les distribucions de Linux per a dispositius m

Compartir

S’avança a la Netbook Remix d’Ubuntu en intentar arribar a tots els usuaris en igualtat de condicions, oferint un escriptori i sistema de fàcil gestió juntament amb suport per a la plataforma x86.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb la irrupció en massa de dispositius com els UMPC’s i els ultraportàtils al mercat, amb xips i maquinari especialment dedicats (com la plataforma Atom d’Intel) i molts d’ells que empren GNU/Linux com a sistema operatiu principal i ja preinstal·lat a la màquina, ha crescut l’interès per crear productes que s’ajustin a les necessitats de maquinari d’aquestes màquines (processadors més lents i menys potents, memòria RAM més reduïda, pantalles més petites, tàctils,…) i a una interfície d’usuari còmoda per a neòfits al mateix temps que elegant i potent. Les primeres espases del món Linux ja han presentat productes específics dirigits a aquest sector, com és el cas de Canonical, l’empresa que es troba darrere de l’arxiconeguda Ubuntu, amb el seu Netbook Remix. La darrera ha estat Foresight Linux, que ha presentat la seva versió Mobile Edition.

Foresight és una distribució que va néixer basant-se en rPath Linux i l’objectiu inicial de la qual era el d’ensenyar les darreres novetats de l’entorn d’escriptori Gnome, i que en els darrers temps ha evolucionat com a una interessant opció per a l’escriptori dels usuaris finals sense perdre de vista el seu enfocament de ser l’aparador de les darreres tendències i novetats de Gnome. Una de les seves diferències respecte a les principals distribucions és l’ús del sistema de paquets Conary enlloc dels més estesos DEB o RPM.

De la mateixa manera que la seva homòloga per a màquines convencionals, Foresight Mobile Edition també empra aquest format de paquets, proporcionant a ultraportàtils, UMPC’s i d’altres màquines semblants programari com el navegador web Firefox, el programa de missatgeria instantània Pidgin, el gestor i reproductor de música Banshee (semblant a l’iTunes d’Apple) o el gestor de fotografies F-spot.

L’entorn gràfic emprat és, com no podia ser d’altra manera, una versió modificada i optimitzada de Gnome que bàsicament divideix la pantalla en tres àrees: dues barres laterals (l’esquerra amb accessos directes als programes més emprats i la dreta a les carpetes de l’usuari) i una àrea central a la qual s’hi despleguen els programes i continguts de les carpetes, tot això optimitzat per a pantalles de poques polzades. Aquest entorn es basa en el que Canonical ha inclòs en el seu Netbook Remix.

L'entorn gràfic de Foresight Mobile

 

Tot i això, cal indicar que mentre la distribució mòbil de canonical es troba en un estadi d’evolució que la fa recomanable només per a usuaris amb coneixements mitjans-alts, Foresight sembla voler arribar a tota mena d’usuaris, malgrat que naturalment en equips mòbils que no disposin d’unitat de CD i s’hi hagi de realitzar la instal·lació a través d’un stick USB, el tema es pot complicar.

També cal destacar la seva disponibilitat per a plataformes x86 tradicionals, el que en teoria permet (tot i que no he intentat dur-lo a la pràctica) instal·lar aquesta distro en qualsevol màquina compatible amb aquesta arquitectura, sigui un ordinador de sobretaula o un portàtil.

La versió mòbil de Foresight Linux ja es troba disponible per a lliure descàrrega en imatge ISO per a CD o un instal·lador per a unitat USB. De moment, l’equip de desenvolupament l’ha testejat amb èxit a l’Eee PC d’Asus (amb alguns detalls que no acaben de funcionar i han de ser polits) i l’Intel Classmate.

Guillem Alsina