Frenada al Congr

Compartir

Un final de legislatura accelerat deixa les vacances nadalenques per preparar-se per al nou cànon que podria entrar en vigor a mitjans gener.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tal i com era d’esperar, tot just després de que es produís al senat l’aprovació d’una proposta de llei que advocava per l’abolició del cànon digital, però que va haver de ser retornada al Congrés dels Diputats per contenir algunes esmenes, la cambra baixa ha votat finalment en contra, mantenint el cànon digital que s’imposa a dispositius i mitjans d’emmagatzematge.

El cànon digital, un impost gestionat per entitats privades, ha despertat polèmica entre els usuaris -i, especialment, els internautes- des del primer moment de la seva aprovació. Les campanyes contràries a la seva aplicació s’han concentrat principalment al voltant de la plataforma todoscontraelcanon.es i l’Associació d’Usuaris d’Internet, que han aconseguit aglutinar al seu entorn a diverses associacions i plataformes ciutadanes.

Per altra banda, les entitats gestores del que es recapta mitjançant l’impost, la cara més visible de les quals és la SGAE (Societat General d’Autors i Editors), han sabut mantenir-se ferms en la seva determinació i jugar les seves cartes polítiques amb astúcia, de manera que han aconseguit mantenir un impost impopular en gran mesura entre la majoria del públic.

I enmig de tot això, no es va votar finalment la proposta de llei per a la reforma de l’import del cànon. Aquesta proposta rebaixa la quantia del cànon per a alguns dels suports i dispositius gravats amb aquest impost fins ara, i inclou altres nous com són els telèfons mòbils o els reproductors MP3/MP4. Així, es rebaixa la quota que han de pagar els suports més emprats pel públic, els CD-R (rebaixa d’un 22,7% per quedar-se en 0,17€), els DVD-R (del 26,6%), i pel que fa als dispositius, les unitats gravadores de CD+DVD passaran d ‘haver d’abonar 6,61€ a 3,40, una rebaixa del 48,5%. Les impressores multifunció d’injecció de tinta i làser també veuen rebaixada la taxa del cànon que han d’abonar.

El text de la proposta ha estat lliurat a les entitats de gestió del cànon, a les associacions de la indústria tecnològica que integren a les companyies desenvolupadores dels equips subjectes a ser carregats amb el seu import, i posteriorment serà remès al Consell d’Usuaris i Consumidors.

La voluntat del govern és que les noves tarifes entrin en vigor a mitjans gener, deixant d’aquesta forma la temporada nadalenca en la que previsiblement aquest anunci esperonarà sensiblement les vendes de reproductors MP3, MP4 i telèfons mòbils amb capacitats de reproducció de música, encara i fins a l’entrada en vigor del nou cànon, lliures d’aquest impost.

Todoscontraelcanon.es ja ha mostrat el seu rebuig total a les noves tarifes, deixant ben clar que l’única mesura que satisfarà aquesta plataforma és l’abolició total i absoluta d’aquest impost.

Guillem Alsina