Fundada organitzaci

Compartir

Google, Yahoo! i MySpace rubriquen l’acord que dóna pas a un nou projecte obert, aquesta vegada per a les aplicacions socials en línia.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La història d’OpenSocial es remunta al novembre del passat 2007, quan Google donava a conèixer una API (Application Program Interface) la intenció de la qual era i és la de facilitar l’accés i la interacció amb la major quantitat possible de serveis socials existents a la Internet actual, gairebé tots nascuts a l’empara de la Web 2.0 . D’ençà del seu llançament molts serveis populars -especialment xarxes socials- s’han apuntat al seu carro, com ara XING, LinkedIn, Friendster o Viadeo.

La necessitat d’una forma de treballar universal als diferents serveis ve donada per l’abundància dels mateixos i les diferències a l’hora d’accedir a ells. Així, per a gestionar les diferents xarxes de networking a les quals estem subscrits, haurem de fer login a tots i cadascun dels serveis emprats. La intenció d’OpenSocial és estalviar tota aquesta feina a l’usuari i centralitzar els canvis en un sol servei. També es possibilita als programadors la creació de serveis compatibles amb aquells que proporcionen llocs web molt coneguts i populars, de manera que puguin crear les seves pròpies xarxes socials però que aquestes no quedin en un nínxol minoritari ni desconnectades de la resta.

Mitjançant el present anunci, Google renuncia al control directe sobre OpenSocial per a basar-lo a partir d’ara i en endavant en la comunitat, a l’estil d’altres projectes de programació tan coneguts com Firefox, OpenOffice o OpenSolaris, que són construïts per una comunitat de desenvolupadors independents tot i que a posteriori siguin emprats per una gran empresa per afegir-los alguns elements, un suport tècnic i distribuir-los com a propis.

Per complir amb aquest objectiu s’ha constituït la Fundació OpenSocial, una entitat independent i sense ànim de lucre que tindrà potestat sobre el desenvolupament tècnic, la documentació i la propietat intel·lectual d’OpenSocial.

La seva presentació en societat ha tingut tres padrins de luxe: Google, com a companyia que ha posat els fonaments d’OpenSocial, MySpace, com un dels serveis de xarxa social més importants d’Internet i que des del principi ha recolzat aquesta iniciativa, i de manera un xic sorprenent Yahoo!, que d’ençà de la tornada de Jerry Yang i l’oferta que per ella va fer Microsoft, sembla tornar a la vida després d’un llarg letargi.

La feina que li queda ara pel davant a aquesta nova organització és, a curt termini, administratiu; sobre el paper ja existeix, ara només resta donar-li cares humanes per a què pugui ser dirigida i comenci a treballar.

Més informació:

Nota de premsa emesa per Yahoo!
http://yhoo.client.shareholder.com/press/releasedetail.cfm?ReleaseID=301421

Guillem Alsina