Gairebé confirmat: Chrome OS podrà executar aplicacions de PC en local

Compartir

Chrome OSLa tecnologia anomenada Chromoting, i que probablement no sigui altra cosa que un nou nom per a Native Client o bé quelcom que s’aprofiti d’aquesta última, permetrà executar programari resident en local o bé -i segons afirmen alguns mitjans- accedir a escriptoris locals en remot. Google respon així a la inquietud d’analistes i usuaris pel fet que Chrome OS s’enfoqués com un sistema purament orientat als serveis web.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Una indiscreció, filtració o bé un anunci oficial fet “d’amagatotis” per Google sembla confirmar el que qui signa aquestes ratlles ja sospitava: Chrome OS podrà executar aplicacions en local. Quelcom semblant es pot deduir a partir de part d’un missatge de correu electrònic enviat per Gary Kačmarčík, enginyer de programari a Google i que, amb anterioritat, havia treballat del mateix a Microsoft, que ha transcendit a la llum pública.

L’exclusiva orientació de Chrome OS a executar aplicacions online era motiu de preocupació per a analistes del sector i usuaris en general. La idea d’aquest sistema (basat en el navegador web homònim desenvolupat també per la companyia del cercador) pot ser la correcta -i fins i tot la ideal- per d’aquí a uns anys, quan la connectivitat a Internet sigui quelcom omnipresent a la majoria dels països. Però, ara com ara, ens topem amb un gran handicap en aquest sentit: les connexions en mobilitat són lentes i la cobertura falla molts cops quan més se la necessita.

Per exemple, els usuaris habituals de trens sabran que quan arriba un túnel una mica llarg, el tall en la connexió és segur. Àmplies zones "d’ombra" en la cobertura impedeixen que puguem accedir a la Xarxa des d’una muntanya o un bosc aïllat on ens trobem d’excursió, mentre que en una ciutat en la qual això ens és possible sense problemes, molts cops no disposem del temps necessari ni tan sols de la necessitat de fer-ho.

Probablement, els que més hagin pressionat per a què Chrome OS pugui executar programari en local siguin els fabricants de dispositius, segurs de que els seus netbooks i tablets que empraran aquesta plataforma per a funcionar no gaudiran del mateix èxit si només se’ls permet accedir a serveis web.

Aplicacions de Windows, Mac i Linux en escriptori remot?

Alguns mitjans afirmen que el que realment serà Chromoting és una mena d’accés remot per tal de poder executar aplicacions instal·lades en local en una màquina Windows, Mac OS X o GNU/Linux. És una solució vàlida per treballar en una xarxa local, convertint així el netbook o tablet en un thin client de la màquina que conté les aplicacions a executar, però no ens és prou si ens volem endur la nostra màquina lleugera amb nosaltres, ja que així continuem tenint el mateix problema descrit anteriorment.

M’inclino més per pensar que Google està ultimant una solució d’emulació/virtualització que li permeti instal·lar aplicacions "clàssiques" en local sobre el seu sistema, i executar-les dins del marc del browser amb accés a recursos locals, quelcom que tindrà molt més sentit per als treballadors en mobilitat (jo mateix sóc un d’ells, i ho veig com la millor solució).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina