Gdium, el port? til sense disc dur

Compartir

El sistema operatiu i les dades de l’usuari s’allotgen en una memòria USB que també pot ser emprada en un altre ordinador.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El món dels ultraportàtils ens depara noves sorpreses a cada pas que avança. I no és que el que revelaré en aquest article sigui quelcom realment revolucionari, de fet existeixen molts usuaris que empren aquesta eina per a treballar, però d’aquí a veure’l com una opció de venda en equips nous és quelcom diferent.

El nou GdiumEl nou Gdium d’Emtec és un equip ultraportàtil amb pantalla de 10" i resolució 1024×600, WiFi 802.11b/g, port ethernet, webcam integrada, altaveus, ranura SDHC, amb 1,1 Kg. de pes i que empra GNU/Linux com a sistema operatiu. Fins aquí tot normal així que… què és exactament el que el diferencia? Fins ara no hem parlat de sistemes d’emmagatzematge. I és que el Gdium no en té cap…

Allò normal en una màquina ultraportable és substituir el tradicional disc dur d’un ordinador per un dispositiu de memòria d’estat sòlid (SSD per les seves sigles en anglès), però el Gdium no fa ni això. Utilitza l’opció d’arrencar des d’un dispositiu USB per emmagatzemar en un pen-drive no només les dades que l’usuari pugui generar, sinó també el mateix sistema, atorgant-nos l’avantatge que desconnectant la clau i punxant-la en un altre ordinador, tenim a la nostra disposició tots els arxius i fins i tot podem arrencar el mateix sistema operatiu que porta instal·lat i treballar d’aquesta manera exactament amb el mateix entorn que tenim en el portàtil.

Juntament amb el Gdium es lliura una clau USB (pen-drive) anomenada G-key que conté el sistema operatiu, una distribució realitzada per Mandriva i que rep el nom de G-Linux. En ella, les aplicacions i totes les dades que puguem generar. Si, a més, volem connectar a l’ordinador una altra clau USB per qualsevol motiu, tenim altres dos ports disponibles.

El dispositiu G-keyMandriva no és nova en aquesta mena de suports, doncs disposa des de fa temps en la seva cartera de productes de Mandriva Flash, una clau USB amb una versió de la seva distribució que pot ser arrencada en màquines que permetin l’engegada des de dispositius USB. Malgrat tot, en el lloc d’aquesta companyia francesa no s’ha donat publicitat a G-Linux ni al Gdium. De fet, només trobem alguna menció a aquesta màquina en el bloc de la companyia.

En el sistema operatiu, tot el que puguem necessitar: aplicacions d’ofimàtica com el paquet integrat OpenOffice, el navegador web Firefox i el client de correu electrònic Thunderbird, client de missatgeria instantània, compartició de fitxers, antivirus i antispam entre d’altres paquets.

L’enfocament d’aquesta màquina és el sector de l’ensenyament com a terminal lleuger i de connexió a Internet. Per a més endavant dins d’aquest mateix any es llançarà un nou model amb una pantalla de 8,9".

Com a nota final, destacar que el processador escollit per governar la màquina no és un Intel de la nova generació per a dispositius mòbils, ni un AMD Geode ni tan sols un VIA, malgrat que aquests darrers són molt populars en el segment de les màquines ultraportàtils pel seu baix consum energètic. L’escollit ha estat un ST Microelectronics amb arquitectura de 64 bits. Naturalment, la distribució de Mandriva ha estat optimitzada per a aquest processador, per la qual cosa el fet més probable és que ens trobem amb dificultats si intentem instal·lar-li un altre sistema, o bé haurem de suar una mica més en intentar fer-ho.

Amb aquestes característiques, aquesta màquina és ideal també per a aquells usuaris que vulguin experimentar amb nous sistemes operatius i nou programari, ja que poden carregar-lo en una clau USB, experimentar tant com vulguin, i quan tornin a treballar només hauran de punxar l’altra clau USB amb el seu sistema, programes i documents. I com si no hagués passat res…

Guillem Alsina