Gmail facilita la realització de videoconferències

Compartir

El servei de correu electrònic gratuït ja incloïa la possibilitat de realitzar xat amb altres usuaris mitjançant el protocol de Google Talk, i ara permet realitzar àudio i videoconferències des de la mateixa web amb la instal·lació d’un plug-in.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Google amplia les funcionalitats del seu reeixit servei de correu electrònic gratuït Gmail, el qual proporciona des de fa temps facilitats que cap altre servei de correu electrònic webmail gratuït proporciona, com ara la inusual gran capacitat d’emmagatzematge que l’ha fet virtualment infinit per a les necessitats dels usuaris corrents, o l’API que permet que, per exemple, es pugui utilitzar per emmagatzemar fitxers a l’estil dels servidors FTP.

Una imatge del videoxat de Gmail

Ja fa temps que des de la interfície web de Gmail i gràcies al framework AJAX es pot accedir al client Google Talk per a la realització de xats entre usuaris. Aquesta funcionalitat es veu complementada ara amb la possibilitat de realitzar videoconferències amb àudio i vídeo.

Per a això, els usuaris hauran de descarregar i instal·lar un petit plug-in disponible per a Windows i Mac OS X. Un cop detectada la instal·lació d’aquesta peça de programari, des de la interfície de Gmail podrem dur a terme una videoconferència amb molta facilitat, tan sols clicant sobre una icona que apareixerà a la banda inferior de la finestra de xat.

Naturalment, per a això haurem de disposar de tot el maquinari necessari: webcam, micròfon i altaveus o auriculars. Actualment, la majoria de màquines ja inclouen totes aquestes peces en la seva configuració bàsica.

Aquesta funcionalitat ha estat implementada emprant els estàndards de la web, fet que permet que terceres parts interactuin amb l’aplicació, seguint l’habitual tònica de Google de crear aplicacions obertes a què terceres parts desenvolupin programari que interactui amb elles. Així, s’han utilitzat protocols com l’XMPP, RDP i per al vídeo l’H.264. Aquest darrer ofereix alta qualitat consumint relativament poc ample de banda, pel que permet oferir imatge a pantalla completa a temps real amb una qualitat més que acceptable. De no tenir-la a pantalla completa, la finestra de videoconferència pot resituar-se on millor li vagi a l’usuari.

Cal destacar que aquesta funcionalitat no és present en el client de missatgeria instantània Google Talk, el qual és emprat pel mateix servei que Gmail per a la realització de xats.

Més informació:

Pàgina de suport per a la funcionalitat de vídeoxat en el Gmail

Entrada oficial en el bloc de Google

Entrada oficial en el bloc de Gmail

Guillem Alsina