Gnome 2.28: davant del repte de mantenir el domini en el món Unix

Compartir

LinuxLa nova versió del popular entorn d’escriptori s’enfronta al repte del creixement dels seus dos grans rivals, KDE i Xfce, que poden disputar-li el seu fins ara incontestable domini.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com cada sis mesos, Gnome ha publicat una nova versió estable del seu entorn d’escriptori, la 2.28, en la qual s’hi introdueixen poques millores respecte a la versió estable immediatament precedent, la 2.26 .

Gnome 2.28

Les principals novetats de Gnome 2.28 són:

  • Inclusió del mòdul Gnome Bluetooth, que ens permet gestionar dispositius que empren aquesta tecnologia sense fils per connectar-se al nostre ordinador. Així, podrem utilitzar teclats, ratolins o auriculars, i fins i tot connectar-nos a Internet emprant el nostre telèfon mòbil com a mòdem. Per a això últim, en la configuració de xarxa disposarem d’una nova entrada que correspondrà a la connexió derivada del nostre telèfon

  • El navegador web Epiphany canvia el motor de renderització emprat de Gecko a Webkit (el primer és el que utilitza Firefox i el segon és el que empra Safari). Des de Gnome s’avisa d’una errada que impedeix guardar els noms i contrasenyes en un formulari, que es corregirà en la futura versió 2.30 de l’entorn, que sortirà al març de l’any vinent.

  • Evince, el visualitzador de documents de diversos formats entre els que es troba el PDF d’Adobe, ha estat portat a Windows, a més de permetre desar comentaris en els fitxers d’aquest format

  • El programari de reproducció de DVDs permet ara navegar a través dels menús i reprendre la reproducció des de l’últim punt en el qual la vam deixar

  • S’amplien les funcionalitats del control de so, permetent ajustar el subwoofer

  • Millores cosmètiques en el client de missatgeria instantània Empathy, com per exemple la capacitat per a reordenar els contactes en la finestra principal de l’aplicació amb tan sols arrossegar-los i deixar-los anar. La videoconferència es pot realitzar ara a pantalla completa

  • El gestor d’energia permet gestionar màquines portàtils amb més d’una bateria

  • gedit ha estat portat a Mac OS X

  • El programa de creació de CD’s i DVD’s Brasero ha afegit una visualització gràfica que mostra l’espai que serà ocupat en un disc abans de “cremar-lo”

Aquesta versió 2.28 de Gnome també veu com s’eliminen algunes llibreries i API’s que van quedar obsoletes, en preparació per a la tercera iteració “major”, Gnome 3.0 .

Pel que fa a la internacionalització, Gnome està disponible en 50 llengües, amb un mínim d’un 80% traduït per a cadascuna d’elles.

Afrontant el repte de la competència

Tot i que fa anys Gnome partia amb desavantatge respecte a KDE, l’escriptori dominant en el panorama GNU/Linux a l’època, l’elecció d’aquest entorn per a Ubuntu va consolidar una posició dominant que fins fa quatre dies no tenia pal·liatius. Tot i això, una molt depurada versió 4 de KDE fa tremolar el domini de Gnome per un flanc, mentre que per l’altre un Xfce cada dia més complet i a l’alçada dels “dos grans” també va guanyant posicions.

En aquest sentit, s’ha criticat des d’alguns sectors que mentre Xfce és un entorn lleuger molt útil per a netbooks i màquines antigues o per a aquells ordinadors en què no es necessiten funcionalitats gràfiques molt avançades, Gnome està resultant cada dia més “pesat”, el que implica que és de mal gestionar per màquines amb un hardware poc potent, com els netbooks.

A més, també ens trobem amb un cert estancament tecnològic que està permetent a KDE recuperar posicions i, per si no fos poc, a Microsoft reconquerir a part dels usuaris finals “trànsfugues” tan sols amb la promesa d’un Windows 7 que el mercat està esperant amb candeletes.

El lloc de lideratge de Gnome no es veu per ara amenaçat en gran mesura, però detalls com el d’una Slackware que recupera popularitat amb les seves darreres versions i només inclou KDE, o bé el debat que s’ha generat a openSUSE sobre tornar a recomanar i confiar en KDE com el seu escriptori per defecte, fan dubtar del lloc que en el futur ocuparà Gnome dins de l’ecosistema GNU/Linux en particular i Unix en general.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)