Gnome 2.30, poques novetats en espera de la versió 3.0

Compartir

GnomeEl popular entorn d’escriptori per a Unix/Linux publica la darrera versió abans del canvi d’imatge que li espera amb Gnome Shell.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Petites millores en les aplicacions incloses amb l’entorn, però sense grans canvis estructurals. Així podríem definir aquesta actualització del que és a hores d’ara (i amb permís de KDE) l’entorn gràfic d’escriptori més popular per a sistemes Unix/Linux.

Entre les novetats que trobem en aquesta edició destaquem:

  • El navegador d’arxius Nautilus disposa a partir d’ara d’un mode de “vista partida” activat per defecte i que ens permet explorar els continguts de les carpetes de dues maneres simultàniament.

  • El client de missatgeria instantània Empathy rep diverses millores com per exemple el suport per a comandes d’IRC o la possibilitat d’enviar fitxers amb tan sols “arrossegar i deixar anar” l’arxiu sobre l’entrada corresponent de la llista de contactes.

  • El gestor de notes Tomboy permet sincronitzar en segon pla, sense haver de realitzar una sincronització manualment, i també permet copiar i enganxar text HTML enriquit.

  • Les eines de gestió d’usuari treballen emprant el sistema PolicyKit, eliminant el botó desbloquejar.

  • En eliminar un compte d’usuari se’ns oferirà també la possibilitat d’eliminar la carpeta personal d’aquest.

  • Millorat el suport d’impressió en el visor de documents Evince, i s’amplien les funcionalitats de la seva versió per a Windows.

  • El navegador web Epiphany disposa d’una opció per activar o desactivar tots els complements com ara Flash o Java, el que permet millorar la seguretat quan visitem certs llocs, ja que en tenir menys components actius disminuïm la possibilitat que algú exploti un forat de seguretat en el nostre sistema. També ens avisarà quan estiguem veient un lloc web amb un certificat SSL trencat i s’afegeix suport per desar objectes presents a les pàgines web com ara imatges només prement amb el botó dret del ratolí sobre aquests.

  • Seguint amb Epiphany, l’extensió html5tube reemplaça el Flash de YouTube amb HTML5 i no requereix tenir el plug-in de Flash instal·lat per a visualitzar els vídeos d’aquest popular servei.

La nova revisió d’aquest popular entorn gràfic no estarà disponible a través de les principals distribucions del mercat de manera immediata, sinó que serà necessari per als usuaris esperar encara unes setmanes per a que sigui integrada. Algunes pre-releases de les distros més populars, com openSUSE o Ubuntu, han inclòs versions de desenvolupament de Gnome 2.29.x, i és probable que, veient la llum en poques setmanes, ja integrin la versió 2.30 .

Gnome 2.30 

Cap a Gnome Shell

Aquesta serà la darrera versió de la branca 2.x abans del llançament de la versió 3.0, prevista per a aquest setembre vinent i la principal novetat de la qual consisteix en la profunda remodelació de la interfície gràfica amb l’entrada en escena de Gnome Shell, una interfície que reordena la manera en que es tracten els diversos elements de l’escriptori i el sistema informàtic.

Gnome Shell 

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina