GNU/Linux ja disposa d’implementació nativa de l’API de DirectX

Compartir

LinuxLa migració de programari de Windows a GNU/Linux i l’execució de jocs en mode emulat es veuran, sense cap mena de dubte, millorades per aquest èxit.

Redacció – El lloc web Phoronix, dedicat a l’actualitat sobre els sistemes operatius de codi obert, donava la primícia fa uns quants dies: la llibreria Gallium3D ha inclòs les API’s de DirectX 10 i 11, amb la qual cosa a partir d’ara es facilita la migració d’aplicacions i jocs que en facin ús, des de la plataforma Windows de Microsoft a GNU/Linux. I el codi font pot ser aprofitat des d’altres sistemes operatius en codi obert per tal d’implementar la mateixa compatibilitat.

Fins ara, l’única manera d’executar aplicacions que requerissin compatibilitat amb aquestes llibreries gràfiques sota GNU/Linux era mitjançant emulació amb Wine o un altre producte equivalent. La implementació realitzada per Gallium3D ho és en format natiu, amb la qual cosa el rendiment és més elevat, l’estabilitat millora molt i se’n simplifica el seu ús.

Especialment interessant pot resultar el seu ús en el món dels videojocs, malgrat que el nombre d’usuaris de GNU/Linux a tot el món no és encara prou atractiu per al desenvolupament de les cares superproduccions que es llancen per a Windows. Fins i tot Mac OS X és un sistema que molts productors de videojocs deixen de banda per a la majoria del seu catàleg, ja que tot i disposar de cinc vegades més usuaris que GNU/Linux*, encara suposa no gaire més del 5% a tot el món.

Les llibreries Gallium3D son un projecte de freedesktop.org que estan pensades per oferir gràfics en 3D a qualsevol sistema operatiu, amb implantació inicial per a Mesa i l’arquitectura de drivers de GNU/Linux.

* Almenys, comptabilitzats segons estudis.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina