GNU/Linux serà el primer en suportar l’USB 3.0

Compartir

GNU/LinuxLa nova especificació de la norma de connexió de perifèrics ofereix més velocitat (fins a 5 Gbps.), i els primers perifèrics de consum podrien veure la llum al llarg de l’any vinent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – De moment encara és una raresa extrema, tot i que ja hi ha alguns perifèrics i controladores que permeten utilitzar-lo, però l’USB 3.0 o SuperSpeed USB (USB superràpid) ja té la seva especificació acabada i entregada al fòrum que controla els estàndards relacionats amb l’USB, el que obre la porta a la seva implementació per part dels fabricants de maquinari i el seu reconeixement i ús en el programari.

Per al funcionament correcte dels perifèrics que empren aquesta versió de la connexió USB, els sistemes operatius han d’incloure suport per a les controladores, i un dels primers en aquest aspecte serà probablement Linux. De fet, aquest suport ja es pot obtenir actualment, però cal posar pegats al kernel manualment per a això, una feina que no està a l’abast de tothom. Tot i això, també és cert que a aquestes alçades és probable que només els usuaris més “geeks” del sistema del pingüí vulguin provar el funcionament d’aquest driver…

El desenvolupament d’aquest driver de Linux per a controladores USB 3.0 ha estat realitzat amb la col·laboració d’Intel, el fabricant californià de microxips que també es postula com el principal avalador d’aquesta nova especificació. El sistema del pingüí es converteix així en el primer entre “els grans” en oferir suport oficial per al nou estàndard.

El principal avantatge de l’USB 3.0 enfront dels seus antecessors és la major velocitat de transferència de dades (no en va rep el nom de SuperSpeed USB). A això hi ajuda que si en versions anteriors, els paquets de dades eren retransmesos en “mode broadcast” a tots els perifèrics, en aquest es dirigeixen directament al perifèric al qual van destinats. També s’hi inclou un cable que actua com a “presa de terra” limitant la possibilitat que algun pic de corrent pugui provocar que el perifèric quedi “rostit”. Els primers perifèrics per al consumidor en complir amb aquesta revisió de l’USB s’esperen per al 2010, i algunes empreses productores de maquinari ja estan pensant en llançar controladores adequades per a la segona meitat del 2009.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)