Google adquireix companyia productora d’un escriptori 3D

Compartir

GoogleBumpTop, companyia fabricant d’un programari que permet portar la metàfora de l’escriptori informàtic un pas més enllà en la seva semblança a un escriptori real, ha estat comprada per la multinacional del cercador. És una incògnita en quins productes s’integrarà la seva tecnologia, malgrat que podria contribuir a la interfície gràfica d’Android.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ha estat la companyia adquirida la que ha donat la notícia, i no el comprador: Google ha absorbit a BumpTop, empresa productora de programari responsable d’un model d’escriptori en 3D que s’instal·la sobre els sistemes operatius Windows i Mac OS X. En execució, BumpTop converteix l’escriptori bidimensional d’aquests sistemes en un escriptori autènticament tridimensional, més semblant a un escriptori físic que la metàfora emprada pels diversos entorns gràfics des de fa anys. Aquest escriptori compta, fins i tot amb recreació de la física dels diversos elements que hi podem col·locar.

La present és una aplicació comercial propietària, disposant d’una versió gratuïta amb limitacions per a provar el producte i d’una altra il·limitada però de pagament a un preu d’uns 30 dòlars.

BumpTop té tot el seu sentit en màquines la pantalla de les quals i la seva interfície són multitàctils.

Aquest programari ja no serà actualitzat. Els usuari existents que hagin abonat el preu que costa aquest escriptori 3D, hauran d’accedir d’aquí a uns dies al lloc web habilitat per la companyia adquirida per a conèixer en quin estat queden i quin suport tècnic se’ls oferirà a partir d’ara. Per a la resta, BumpTop ha promès posar a disposició dels internautes una versió per a lliure descàrrega. No es deixa clar si serà la versió completa o bé una d’avaluació, amb menys funcionalitats o temps limitat, malgrat que per l’enunciat del comunicat sembla desprendre’s que serà la versió completa.

Tampoc s’ha indicat que es vagi a obrir el codi font d’aquesta aplicació, malgrat que és una pràctica molt freqüent en Google, pel que no seria d’estranyar que d’aquí a uns mesos, el projecte BumpTop es converteixi en patrimoni d’una comunitat de desenvolupadors a nivell global.

Pel que fa a la integració d’aquest producte amb la resta de la cartera de solucions de Google, és una incògnita, malgrat que el més probable és que la seva tecnologia es puga utilitzar en alguns dels projectes i les línies de treball que manté la multinacional del cercador. Per exemple, podria contribuir a enriquir la interfície gràfica de la plataforma Android tant en els telèfons mòbils com en ordinadors tipus netbook, ja que malgrat que el triat per Google per a aquest segment és Chrome OS, Android també equipa a algunes màquines i és, de moment, el triat pels fabricants que s’atreveixen a plantejar una alternativa al Windows 7.

La nova generació de tablets, més petits, més personals, amb una interfície més amigable i, abans que res, multitàctils, podrien ser una altra via de sortida per a aquest producte, ja que a més, molts d’ells munten Android com a sistema operatiu.

Si això fos així, Android comptaria amb una interfície 3D molt atractiva tant per a usuaris com per a integradors, i els tablets basats en aquesta plataforma promoguda per Google resultarien una competència a l’alçada de l’iPad en tots els mercats, ja que a més probablement seran més assequibles en quant a preu que el seu homòleg d’Apple. No és desgavellat pensar en una maniobra d’atac directe contra la companyia de la poma ara que les relacions entre ambdues no són especialment bones…

Chrome OS no sembla la plataforma adequada per a la seva integració, ja que és un sistema que es basa més en l’ús del teclat per a navegar per Internet.

D’altra banda, també seria possible que Google busqués fer quelcom dins del marc del navegador, com per exemple un escriptori online semblant al què ofereix eyeOS però amb una aparença tridimensional. No oblidem que la multinacional establerta a Mountain View disposa d’una tecnologia anomenada O3D per a la representació en 3D dins d’un navegador, la qual competeix amb altres tecnologies com WebGL per a establir-se com l’estàndard predominant. L’adquisició de BumpTop podria haver estat realitzada amb aquest objectiu en ment: emprar el codi font heretat amb la compra per passar a millorar O3D.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina