Google anuncia una retallada en el termini pel qual guarda la informaci

Compartir

Passarà a ser de nou mesos enlloc dels divuit de fins ara, el que segons la companyia redundarà en la millora de la privacitat de l’internauta.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Admetem-ho: els moviments del ciutadà mitjà a Internet estan controlats. Tret que hom sigui un hacker amb uns coneixements profunds de tècniques d’ocultació de l’adreça IP i de com accedir a llocs web i serveis en línia sense ser detectat i sense que puguin seguir-nos el rastre, des de la nostra operadora fins a gran quantitat de prestadors de serveis guarden diferents informacions referents a les nostres connexions.

Aquesta informació pot ser conservada per diferents motius: des dels purament empresarials (estudis de mercat, pràctiques de màrqueting) fins als legals (perquè el govern del país en el que es troba el servei així ho dictamina, per a possibles investigacions policials, i l’argument més emprat actualment: per l’anomenada "lluita global contra el terrorisme").

En el cas de Google, els logs amb la informació sobre les cerques dutes a terme pels usuaris, són desades per a la seva posterior anàlisi en nom de la millora en el servei. En aquests logs hi consta l’adreça IP de l’internauta que ha realitzat la consulta. Disposant de la data i hora en la qual aquesta ha estat duta a terme, és molt fàcil per a una organització que tingui el poder d’accedir a dades semblants d’operadores i altres prestadors de serveis, creuar aquestes dades amb les de l’ISP que tingui assignada la IP per tal de localitzar inequívocament al subjecte que va dur a terme la consulta o, almenys, el terminal des del qual es va fer.

Fins ara, i segons la seva política de privacitat, les dades de la IP eren guardades per Google durant un període de divuit mesos, després dels quals eren anonimitzades, el que significa que eren esborrades i ja no es podia arribar a conèixer l’adreça IP d’aquells que realitzaven les cerques. Ara, el que anuncia Google és que aquest període s’escurça a nou mesos.

La companyia del cercador justifica la seva acció basant-se en que si bé probablement perjudicarà als estudis que realitzen d’acord amb aquests logs, millorarà la privacitat de l’usuari, i indica en el post del seu bloc oficial en el que anuncia la mesura la dificultat per trobar el punt d’equilibri adequat entre la privacitat de l’usuari i la utilitat dels logs que pot donar pas a nous serveis o a noves formes de treballar amb els que ja ofereix al públic.

Guillem Alsina