Google crema les seves naus a la Xina

Compartir

GoogleLa multinacional del cercador elimina la censura en els seus serveis en línia per al gegantí país asiàtic, complint les seves promeses passades. Les represàlies no es faran esperar. A què obeeix realment el pols de Google amb el govern xinès?

Google s'enfronta al govern xinèsGuillem Alsina (guillem@imatica.org) –Alea iacta est, la sort està decidida per a Google per la seva mateixa mà. La companyia de Mountain View no amenaçava debades quan va dir que no pensava continuar censurant els seus serveis en línia per a la Xina, i aquest matí hora nord-americana ha anunciat a través del seu bloc oficial que havia deixat de censurar els resultats del cercador, el servei de notícies i el d’imatges lligats a Google.cn .

Per tal de continuar oferint servei als internautes xinesos, Google ha redirigit el seu domini google.cn a les seves pàgines de Hong Kong, google.com.hk , que treballen sense censura oferint resultats en xinès simplificat. L’antiga colònia britànica és avui part de la República Popular de la Xina amb un estatus de regió administrativa especial, una autonomia en la qual el govern xinès no té un poder absolut com a la resta del país.

La mateixa Google sembla saber que ara està en mans del govern xinès, doncs en la mateixa entrada de bloc en la qual anuncia la mesura apel·la al respecte per part d’aquest govern adduint que la mesura és totalment legal. La multinacional del cercador ha aprofitat l’estatus legal de Hong Kong, però conscient que tècnicament és factible bloquejar l’accés a les seves pàgines per a la resta del país asiàtic.

Google ha posat en marxa una pàgina web per informar a tot el món de quins serveis en línia es troben disponibles per als internautes xinesos i quins han estat bloquejats. Aquesta pàgina serà actualitzada diàriament.

El comunicat de la companyia de Mountain View finalitza assegurant que l’empresa continuarà mantenint la seva presència corporativa al país, el seu departament de vendes i les oficines de R+D, així com fa un reconeixement als seus treballadors a la Xina per la seva tasca des de l’anunci de que podria abandonar el país.

Ara l’única cosa que queda esperar és la reacció del govern xinès, que amb tota probabilitat bloquejarà l’accés a les pàgines del famós cercador. De moment, només hi ha hagut un comunicat extraoficial a través de l’agència governamental Xinhua en el que un càrrec de l’Oficina Estatal de Comunicació del país asiàtic afirmava que Google ha violat la seva promesa per escrit i que s’ha equivocat. El govern xinès s’aferrarà al seu argument de que qualsevol empresa forana ha d’obeir les lleis nacionals per entrar en el seu mercat.

Uns motius no del tot clars

Deixar de banda un mercat tan suculent com el xinès per uns atacs de hacking quan es pot fer simplement la vista grossa -que, no ens enganyem, és el que fan moltes grans corporacions davant de les vulneracions sistemàtiques a diversos drets humans en diferents països i regions- és, pel cap baix, poc creïble.

Segons l’opinió de molts, el moviment de la companyia del cercador amaga alguna cosa més al darrere, malgrat que és difícil saber exactament què. Crear impacte mediàtic per millorar els seus resultats econòmics a la Xina (menys beneficis del que esperava) o castigar internacionalment al govern d’aquell país per deixar campar a gust a pirates informàtics i falsificadors de maquinari, són dues de les hipòtesis que es consideren com a possibilitats reals per entendre la decisió de Google en el seu context.

Recordem que Google havia acceptat tots els termes posats sobre la taula per l’executiu xinès com a condicions innegociables per entrar en aquell mercat asiàtic, fet que amb que s’ha vist es pot considerar com una claudicació en tota regla per part de la companyia de Mountain View.

Una altra possibilitat que es té en compte és que el moviment de Google sigui purament de cara a la galeria però de portes xineses cap a fora, és a dir, per als Estats Units i Europa bàsicament. La imatge de la multinacional s’ha vist molt tocada últimament pel seu enfrontament directe amb antics aliats com, per exemple, diversos fabricants de telèfons mòbils pel llançament del Nexus One, o la seva antiga "amiga" Apple, amb qui les seves relacions s’han vist sobtadament refredades d’ençà de l’anunci del Chrome OS.

Així, Google buscaria guanyar-se les simpaties dels internautes occidentals presentant-se com el cavaller errant que lluita contra el tirà que manté oprimit al poble.

També cal tenir en compte l’enfrontament constant entre la Xina i els Estats Units, que abraça diferents camps: Taiwan, la pugna econòmica per ser la potència mundial predominant, i, en els darrers temps, les llibertats a Internet. Google podria haver rebut pressions del govern nord-americà per llançar un ultimàtum a la Xina a canvi d’algun tipus de concessió als Estats Units? És una altra possibilitat que cal valorar.

Sobra dir que tot això són conjectures, i que el veritable motiu que hi ha darrere del moviment de la multinacional nord-americana (fins i tot si s’ajusta al què realment al·leguen des de Mountain View) queda ocult.

És, sense cap mena de dubte, un dels titulars més impactants en el que va d’any -i m’atreveixo a afegir dels darrers temps- pel que fa al sector tecnològic, havent sobrepassat aquest àmbit per convertir-se també en portada de mitjans generalistes. I encara sentirem a parlar molt d’això durant les properes setmanes, un cop el govern xinès hagi reaccionat oficialment.

S’aprofitaran d’això els seus competidors?

No poques veus s’han afanyat a indicar que els grans beneficiats seran Microsoft i Yahoo!, que ocuparan la plaça abandonada per Google a la Xina. Coneixent una mica la idiosincràsia d’aquell poble, crec poder afirmar que la plaça deixada enrere per Google serà ocupada amb tota probabilitat per Baidu. Els xinesos aprecien més els seus productes propis que els estrangers, i tot i que és probable que Bing i Yahoo! es vegin lleugerament afavorits amb un creixement moderat en el seu nombre d’usuaris, serà Baidu qui s’endugui la palma amb, possiblement, altres cercadors també asiàtics.

Foto: Philip Jägenstedt a Flickr sota llicència Creative Commons  

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement e
n qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)