Google Docs afegeix més llengües al seu OCR

Compartir

GoogleAquesta funcionalitat es pot usar per a quan necessitem treballar amb el text d’una imatge o un document PDF i no tinguem un programa dedicat instal·lat en el nostre sistema.

Redacció – El reconeixedor òptic de caràcters (OCR per les seves sigles en anglès) permet extreure d’una imatge la part de text per a poder treballar amb ella en un processador. La tasca, malgrat que pugui semblar senzilla, no ho és, ja que s’ha de dotar al programa que realitza aquesta feina d’una certa “intel·ligència artificial” que li permeti “entendre” quina és la lletra que té al seu davant. Pensem que l’ordinador només treballa amb uns i zeros, pel què conceptes tan simples com reconèixer una lletra són, en realitat, tasques molt complicades per a un d’aquests aparells, complicació esmenada pel programari.

I aquest programari és el que Google va incorporar el juny passat a la seva suite ofimàtica en el núvol, Google Docs, i que ara ha ampliat a 34 llengües més entre les quals s’hi inclou el català mantenint els formats de fitxer de diverses imatges i documents PDF, i millorant la qualitat de la interpretació dels caràcters.

En realitzar l’upload d’un document d’aquest tipus al nostre compte de Docs, el programa pot realitzar el procés de reconeixement de caràcters.

I els fabricants de solucions OCR?

Aquest tipus de solucions no són massivament utilitzades pels usuaris, i la major part dels guanys d’aquest mercat vénen de la mà dels productes inclosos amb impressores multifunció i escànners en els seus discos d’instal·lació, o per les solucions d’alt rendiment més dirigides al públic professional. Malgrat tot, també s’ofereixen paquets de venda al públic basats en ampliacions de les funcionalitats bàsiques que es poden trobar en el programari inclòs en els drivers d’instal·lació de les impressores multifunció i escànners. I és precisament a aquest mercat al qual podria afectar l’entrada en escena d’aquest OCR de Google.

Perquè el servei en el núvol de la companyia del cercador pot oferir tota la qualitat que aquest vulgui, i no necessitarà instal·lació i/o configuració, amb la qual cosa està preparat per ser usat per part de qualsevol persona que disposi d’un compte Google. Una temptació massa gran per a molts usuaris.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina