Google ensenya Chrome per a Android en smartphones

Compartir

La demostració de la versió mòbil del celebèrrim navegador, el millor de la keynote d’Eric Schmidt.

Abans d’encetar el seu discurs, Schmidt va presentar Hugo Barra per a què mostrés les funcionalitats del nou Chrome per a Android. La primera cosa que aquest va fer va ser mostrar la “precàrrega” de les pàgines web per a presentar-les instantàniament. Aquesta funció comença a carregar les pàgines a les que apunta el resultat d’una cerca, d’una manera “intel·ligent” (el sistema intenta “endevinar” quina serà l’elecció de l’usuari i precarrega aquella pàgina), de manera que en fer clic sobre en enllaç, aquesta es mostrarà instantàniament. Realment espectacular, però la demostració no va anar un pas més enllà de la següent pàgina resultat de la cerca, amb la qual cosa es pot sospitar que aquesta tecnologia depèn d’alguna marca HTML 5 implementada en el codi dels resultats del cercador Google, o que treballa juntament amb aquests de la banda del client. Això faria que no fos usable més enllà d’accelerar la càrrega de les pàgines resultat d’una cerca.

Link preview és una nova funcionalitat d’accessibilitat que ràpidament apreciarem: si ens fixem en la part inferior de la majoria de pàgines web de llocs corporatius, en aquest peu hi trobem una sèrie d’enllaços (informació corporativa, contacte, les diferents seccions del site,…) que a la petita pantalla del smartphone costa distingir-los i, per tant, hem de fer zoom a la zona en què es troben. Amb Link Preview, i fent només un tap amb el dit sobre un dels enllaços, obtindrem una preview ampliada dels enllaços que es troben al voltant d’aquell que hem tocat, i podrem fer tap sobre el que preferim.

Si bé la sincronització entre el Chrome de sobretaula i el Chrome mòbil és des de fa temps una realitat que s’intuïa, Barra va mostrar una nova possibilitat: si volem navegar des del mòbil tornant enrere en l’historial del que hem visitat en el sobretaula, ara podem. Quan es sincronitzen les pàgines també ho fa tot l’historial de navegació d’aquella pestanya, amb la qual cosa podem continuar treballant en el nostre dispositiu mòbil desfent el camí que hàgim realitzat en el desktop.

Les pestanyes o tabs també arriben als nostres mòbils i, a més, sense límits. Una possibilitat curiosa, ja que és poc probable que en un telèfon obrim deu mil pàgines simultàniament i sense tancar-les, ja que pot arribar a ser força molest treballar d’aquesta manera, i aclaparador en un espai tan petit, malgrat que la solució gràfica per a la gestió de les ‘tabs’ és diferent que en la versió d’escriptori (adaptada a la petita pantalla, és clar).

Després d’aquesta demostració, un discurs previsible (i fins a cert punt, avorrit) de Schmidt sobre les possibilitats de la connectivitat mòbil. El més interessant es va donar al final, en el torn de preguntes, amb dues qüestions per part del públic una mica incòmodes: la primera sobre el que havia anunciat el dia anterior Facebook (sistema de pagaments amb el mòbil), a la qual Schmidt va respondre donant la benvinguda al sector a la nova competència, i la segona qüestió candent, va venir per part d’un jove iranià.

Aquest es va queixar que des de la companyia del cercador es denuncien pràctiques de censura de la Xarxa per part de certs governs (com el nord-coreà i l’iranià, esmentats ambdós per Eric Schmidt en la conferència) però la mateixa Google impedeix la descàrrega de Chrome a l’Iran. Aquí, Schmidt es va estendre en una resposta que podem resumir com a “no comment”, tot fent broma sobre si hi havia un advocat a la sala.

Un darrer apunt per indicar que Schmidt va predir que l’any vinent els smartphones baixaran de preu fins acostar-se al què es paga per un “feature phone” (un mòbil normal amb funcions avançades que l’acosten a un smartphone).

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: