Google ensenya la seva aposta per a la televisió

Compartir

GoogleLa companyia del cercador ha mostrat com serà el seu sistema i serveis per a televisió, que vindran integrats en aparells de Sony i amb una gran oferta de continguts… almenys per als Estats Units.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que es va presentar el Google TV al maig, s’esperava que la companyia del cercador oferís més detalls tècnics sobre com seria aquesta plataforma, quelcom que ha fet ara i segurament per a què no ens oblidem de la seva existència, alimentant amb això les ganes de molts per poder gaudir ben aviat d’un televisor que inclogui aquest nou sistema.

L’epicentre de Google TV serà el navegador web Chrome funcionant sobre el sistema operatiu Android, el que no deixa de ser en certa mesura xocant però que dóna una idea del que podem trobar en properes generacions de smartphones equipats amb aquesta plataforma. Amb Chrome, els televidents podran navegar per la Web i accedir als seus serveis en línia habituals com el correu electrònic substituint a l’ordinador (l’ús del qual a vegades es realitza, precisament, enfront del televisor).

Però a més de la Web “usual”, podrem emprar serveis online a través d’Apps, petits programes dedicats a una tasca concreta a imatge i semblança d’aquells que trobem instal·lats en qualsevol smartphone. De fet, el més probable és que estiguin disponibles a través d’Android Market, la botiga virtual d’aplicacions de la plataforma.

La visualització “dual”, d’una pantalla principal en el fons i una de petita en primer pla per a poder navegar per la Web en una i seguir una emissió televisiva a l’altra, serà possible. Una altra funcionalitat incorporada en el sistema és la de gravació de continguts (DVR).

El nostre telèfon Android o l’iPhone d’Apple seran un potencial comandament a distància per al nou model de televisor propugnat per Google, malgrat que no s’ha explicat la tecnologia emprada per a aquest cas (infrarojos, Wi-Fi, Bluetooth,…).

Partners

L’ecosistema d’empreses que s’ha creat al voltant de Google TV depassa els fabricants de maquinari per abraçar des dels proveïdors de continguts i empreses relacionades amb el món de la teledifusió “tradicional”, fins a aquells que han nascut i crescut amb Internet, i que s’han dedicat a la Xarxa de xarxes en exclusiva.

Així, Google compta amb el suport entre d’altres de Turner Broadcasting (corporació nord-americana propietària, entre d’altres, del canal de notícies CNN), NBC Universal (CNBC), HBO (productora de sèries de gran èxit), o la NBA. Amazon.com, Netflix, The New York Times, USA Today, Twitter o Napster també consten entre els noms dels proveïdors de continguts que treballen amb Google en aquest projecte.

Els proveïdors que s’han donat a conèixer són nord-americans, però per la penetració mundial dels continguts procedents d’aquell país (que és, realment, on es va popularitzar la televisió) no és difícil d’imaginar que, juntament amb proveïdors locals, s’erigiran en els grans “jugadors” a nivell planetari.

Com a nou i important jugador tindrem a YouTube, i és que era lògic que el servei de vídeo online propietat de la mateixa Google també donés el salt a les petites pantalles. Comptarà per a això amb una versió optimitzada per a televisió.

Disponibilitat

De moment encara no hi ha dates, malgrat que els primers productes (un televisor de Sony i un disc dur multimèdia de Logitech) ja consten en el lloc web de Google TV amb la possibilitat que se’ns avisi quan estiguin a punt de sortir a la venda. Això indicaria que és probable que la companyia del cercador no es vulgui perdre la campanya nadalenca, tot i que també és possible que, amb la venda massiva de televisors realitzada aquest passat nadal amb motiu de l’apagada analògica i el pas a la TDT realitzat en molts països, aquesta tecnologia sigui presentada al gener en el CES de Las Vegas i la seva entrada en els mercats no es produeixi de manera efectiva fins poc abans de l’estiu vinent.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina