Google es contradiu a ella mateixa apostant ara pel còdec Theora

Compartir

GoogleQuan semblava que la companyia del cercador apostava per l’H.264, introduït per YouTube com a preferit per equipar com a còdec natiu l’HTML 5, ara Google es desmarca recolzant a Theora. Un atac més contra Apple? La companyia de Cupertino confia en l’H.264 .

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’elecció d’un còdec per a equipar el vídeo natiu en HTML s’ha convertit des de ja fa temps, en una curiosa partida d’escacs en la qual es formen i desfan aliances amb la mateixa facilitat amb què el vent canvia de direcció. Seria difícil fer aquí un resum de tot allò que s’ha esdevingut fins a la data i de com estan els diversos “bàndols” enfrontats, però toca parlar de l’últim moviment de Google: el recolzament a OGG Theora.

Aquest és un còdec lliure que comprimeix la imatge sense perdre qualitat. En ser lliure (sota una llicència de tipus BSD), la seva implementació en qualsevol programari o maquinari no requereix el pagament de llicències a ningú, pel que és una forma barata d’oferir vídeo d’alta qualitat. Ha estat el triat per la Fundació Mozilla per a introduir en Firefox com a aposta per a còdec natiu en l’HTML 5 comptant que, en ser lliure, la seva implementació estalviaria moltes despeses a una entitat que, per definició, no és precisament que nedi en l’abundància.

Google, tot i això, semblava apostar per H.264, el contendent amb més possibilitats juntament amb OGG Theora, en introduir-lo com a estàndard per als vídeos de YouTube (propietat de la companyia del cercador), precisament per fer mal a Firefox; de ser triat aquest com a estàndard per a l’HTML 5, el browser de Mozilla hauria passat per dificultats, podent Chrome sobrepassar-lo en la lluita pel segon lloc darrere de l’Internet Explorer. Malgrat tot, els vents sembla que hagin canviat novament.

En una entrada del seu bloc sobre Open Source, Google ha presentat el seu recolzament al port del còdec Theora per a la plataforma ARM. Això que en principi pot semblar innocent, en realitat implica més del que aparenta: ARM és la plataforma que es troba sota la gran majoria de dispositius mòbils, incloent-hi smartphones (amb sistemes operatius Android, Symbian, Windows CE/Mobile/Phone, i fins i tot equipa a l’iPhone d’Apple), pel que l’optimització del còdec podria ser aprofitada per tota la gamma de la família ARM i els dispositius que la formen ara i la formaran en el futur (incloent els esperats netbooks).

Si Google disponibilitza tots els seus serveis de vídeo en format OGG Theora (incloent-hi YouTube, que ara està disponible en H.264), facilitarà la creació de reproductors natius per a totes les plataformes anteriors… tret potser de l’iPhone, ja que Apple recolza decididament l’H.264. Així, doncs és el moviment de Google una nova confrontació amb la companyia de la poma mossegada?

Sigui com sigui, no deixa de ser curiós que YouTube empri l’H.264 per als seus vídeos mentre Google inverteix en Theora per a ARM deixant a entendre que aquest còdec serà introduït com a natiu en Chrome i Chrome OS (el seu sistema operatiu estarà disponible també per a aquesta plataforma de maquinari). Aposta política o desorientació, manca de coordinació i voler jugar a dues bandes?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina