Google es dóna per vençuda en el pols que manté amb el govern xinès?

Compartir

GoogleSegons diversos mitjans de comunicació, la multinacional del cercador hauria cedit en gran mesura davant de les autoritats xineses per tal de mantenir una presència substancial en el mercat asiàtic. La borsa ha reaccionat tímidament en favor de Google, i és probable que el dany no sigui irreversible.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les tenses relacions entre el govern xinès i la companyia nord-americana del cercador han estat objecte de tota mena de rumorologia aquests darrers dies a la Xarxa de xarxes. Finalment, i com ja molts havien previst (entre els qual m’hi compto) sembla ser que Google ha abaixat el cap i obeirà el que dicti el govern xinès, almenys extraoficialment, malgrat que oficialment (i de portes enfora del gegant asiàtic) pugui mantenir una postura més inflexible, almenys de cara al públic en general.

Un dels mitjans que es fa ressò d’aquests rumors és FOXNews, de tendència republicana (dretà o conservador en termes europeus), que afirma que Google estaria negociant per tal de poder mantenir operacions a la Xina, especialment el seu equip de vendes i el seu centre d’investigació. El potencial d’ingressos del mercat xinès i el talent dels seus nombrosos tècnics és un caramel massa dolç per a què Google pugui resistir-s’hi.

És impossible conèixer si el que ha transcendit als mitjans de comunicació és realment allò que s’ha parlat entre Google i les autoritats xineses, però donat l’enquistament en la seva posició que han mostrat aquestes últimes, és més que segur que sigui Google la que s’estigui doblegant a marxes forçades. L’anunci públic que va desencadenar l’enfrontament va coincidir en el temps amb la presentació dels resultats del darrer trimestre fiscal del 2009, que si bé van ser bons, apuntaven a dèficits estructurals que els experts van considerar nocius per a l’esdevenidor de la companyia. La conseqüència fou una davallada de la cotització de Google en el Nasdaq agreujada pel seu enfrontament amb les autoritats xineses, ja que perdre aquest lucratiu mercat del tot, podria afectar (i molt) als seus resultats en el futur.

A tot això s’hi ha afegit la presentació del Nexus One, que ha provocat una certa incertesa sobre els futurs llançaments de dispositius basats en Android per part de fabricants de la talla de Sony Ericsson, Samsung (que disposarà ben aviat de Bada) o Motorola, i que també pot haver tingut la seva part de culpa en la davallada de la cotització de Google.

Amb aquestes notícies i la presentació dels resultats globals del 2009, Google no només ha aconseguit frenar la caiguda lliure en què es trobava la seva cotització, sinó que a més això ha permès que repuntin lleugerament. Malgrat tot el que s’ha parlat sobre aquesta caiguda, la cotització actual de Google és aproximadament la mateixa que al novembre de l’any passat, i la crisi més greu que ha passat fou cap a l’octubre del 2008.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)