Google es llança per fi amb Chrome OS

Compartir

Chrome OSEls primers netbooks que l’usen com a sistema operatiu (batejats com a Chromebooks) es començaran a veure en les botigues a partir del vinent 15 de juny. Seran dos models que constituiran la punta de llança d’una futura “invasió” d’aquest tipus d’aparells, independentment de l’èxit inicial que puguin tenir. Google pot imposar el seu poder per a forçar el llançament de nous dispositius d’aquest tipus i ho farà.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de diversos retards i molts mesos d’espera, per fi Google s’ha atrevit a presentar en societat quelcom palpable amb Chrome OS: es tracta de dos equips (de Samsung i Acer) batejats com a Chromebooks, i les característiques tècniques dels quals els acosten als actuals netbooks però sense disc dur.

Si bé Chrome OS està preparat per a funcionar en arquitectures x86 i ARM, els dos models presentats la setmana passada estan equipats amb processadors Atom d’Intel amb doble nucli (i, per tant, d’arquitectura x86; el prototip Cr-48 estava basat en un Atom de nucli únic). El seu emmagatzemament local es restringeix a només 16 Gigabytes en una unitat SSD, el que és prou per a emmagatzemar el sistema operatiu i poca cosa més.

Les pantalles d’ambdós equips són de 11,6” per al model d’Acer i de 12,1” per al de Samsung, amb la qual cosa en els Chromebooks se situaran entre les més grans dels netbooks i les dels ultraportàtils. La RAM de l’equip de Samsung serà de 2 Gb, mentre que per a l’equip d’Acer no s’ha donat a conèixer. Dos ports de connexió USB 2.0, una lector de targes de memòria 4 en 1, i una webcam HD completen la dotació del maquinari.

Ambdós equips disposaran de tarja Wi-Fi i hi haurà models amb 3G per a la seva connexió a Internet. És probable que Google i els fabricants busquin la implicació de les operadores per tal de finançar l’adquisició d’un d’aquests aparells.

El sistema operatiu inclourà drivers per a usar perifèrics corrents com ara impressores, escàners o discos externs. Tot i això, la majoria dels usuaris saben que cada cop és menor la necessitat de connectar dispositius externs i, fins i tot, d’usar el lector de CD/DVD, clau de l’èxit que han tingut els netbooks (màquines que no tenen aquest lector).

Incògnita sobre la seva acceptació en el mercat

El preu d’aquests aparells, que rondarà sobre els 300-400 euros per unitat* depenent de detalls de configuració com la inclusió o no de 3G, els fa semblants en preu a un netbook tradicional, però no en funcionalitats. Molts usuaris trobaran a faltar gran capacitat d’emmagatzemament en disc i un sistema operatiu que els permeti instal·lar programari en local. A més, la no compatibilitat amb Windows continuarà essent un handicap com ja ho va ser amb els netbooks basats en GNU/Linux. I és que acostumar els usuaris finals a un escriptori diferent del que ja coneixen és molt difícil.

Un preu més competitiu, d’entre 100 i 250 euros (quelcom que probablement només s’aconseguirà amb màquines d’arquitectura ARM), donaria més opcions als Chromebooks sobre els netbooks habituals. En condicions de teòrica inferioritat (almenys a ulls dels usuaris), el preu podria inclinar la balança en molts casos.

Les dues unitats presentades seran amb tot probabilitat la punta de llança d’una sèrie de terminals que encara estan per venir. Google ja comença a tenir prou força en el mercat (sobretot gràcies a Android) com per a imposar el llançament de gàdgets amb el seu programari per l’interès dels fabricants, però en darrera instància s’haurà de sotmetre a l’aprovació dels clients.

Aquesta dependrà de la utilitat que li trobin als aparells; en exigir una connexió a Internet per a funcionar amb normalitat, els Chromebooks estaran restringits a àrees on aquesta sigui omnipresent. Estem parlant generalment de zones urbanes, ja que la connectivitat a 3G no es troba present (almenys no amb la qualitat i velocitat suficient) en moltes àrees rurals.

Aquesta possibilitat de no poder emprar el dispositiu en algun moment puntual pot dissuadir a molts possibles compradors, sobretot aquells que viatgen més, i sense cap mena de dubte serà un handicap per a un aparell que està concebut per a mobilitat.

Un altre factor del seu èxit serà la venda finançada a través d’operadores i el cost mensual de la connexió 3G.

* El model d’Acer costarà uns 350 dòlars, mentre que els de Samsung sortiran per 429 el que només disposa de Wi-Fi i 499 el que inclou 3G

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina