Google esborra expeditivament 20 anys d’història

Compartir

ChromeLa nova versió de desenvolupament de Chrome ja no mostra el prefix http:// a les URL’s que carrega, una herència dels primers temps de la incipient web.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La darrera versió de desenvolupament del navegador web de Google ha portat aparellada una sorpresa: la companyia del cercador ha decidit eliminar el prefix http:// de totes les adreces de les pàgines web que consten a la barra d’adreces del navegador.

Aquest és, de fet, un element que des de fa temps no cal teclejar en cap dels browsers existents al mercat, ja que se sobreentén que si no indiquem el protocol de comunicacions a la part inicial de l’adreça que volem consultar, aquest serà l’HTTP, el significat del qual és Hypertext Transfer Protocol.

La multinacional del cercador només sembla haver dut a terme el que molts pensaven però no s’atrevien a materialitzar per motius que queden lluny de la comprensió dels profans en la matèria. Tot i això, altres protocols com l’HTTPS (HTTP segur) i l’FTP continuaran mostrant el seu indicatiu prèviament a l’adreça de consulta, ja que se surten del que són les pàgines web estàndards.

Mala reacció del públic

Principalment els desenvolupadors (per ser el públic més interessat en les versions intermèdies de productes, i més si parlem de programari de codi obert) han estat els que han reaccionat davant de la decisió presa per Google. I ho han fet amb protestes.

Alguns dels arguments esgrimits pels més crítics són els relatius a possibles aplicacions externes al navegador que facin ús d’una URL extreta del browser. Per a ells, Google ha previst un sistema de copiat i enganxat de tal manera que l’adreça que arriba al portapapers del sistema va precedida de http:// per tal que així pugui arribar completa a l’aplicació de destinació. Tot i això, aquest punt no ha fet aturar les crítiques.

Altres esmenten la necessitat que les adreces enllaçades en pàgines web i altres documents vagin precedides de http:// , i que si es comença a acostumar als usuaris a no veure ni emprar aquest prefix, podem estar-nos enfrontant a una marea d’enllaços mal introduïts en qualsevol mena de documents, especialment pàgines web a través de blocs.

Personalment, i donada la meva experiència, he de dir que hi ha pocs usuaris finals els coneixements dels quals es puguin tipificar de perfil baix que no introdueixin el http:// abans de teclejar la resta de l’adreça en el navegador, però aquests tampoc produeixen continguts en línia. També hi ha nombrosos gestors de continguts que ja inclouen el http:// en el quadre en el qual s’introdueix la URL o adreça que es vol enllaçar, malgrat que és ben cert que si la gent s’acostuma a prescindir d’aquesta partícula inicial, pot començar a eliminar-la també dels d’aquests quadres.

Recordem que la novetat ha estat introduïda en la versió de desenvolupament de Chrome, i encara és possible que es faci marxa enrere malgrat que no sembla quelcom al què la direcció de l’equip de desenvolupament hi estigui gaire predisposada.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina